Jordskjelvet, som hadde en styrke på 7, ble utløst over ti kilometer under bakken nord i Lombok.

En talsmann for myndighetene sa natt til mandag lokal tid at antall døde hadde steget til 82. De fleste av de omkomne mistet livet da bygningene de befant seg i, kollapset. Hundrevis av personer er skadd og flere tusen hus har rast sammen, melder nyhetsbyrået AP i morgentimene mandag.

Utenriksdepartementet (UD) har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

– Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrere norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson Kari Eken Wollebæk i UD til NTB.

Veggene sprakk

Singapores innenriksminister K. Shanmugam var i Lombok på en sikkerhetskonferanse da jordskjelvet rammet. Han beskriver på Facebook hvordan han opplevde situasjonen da hotellrommet hans i 11. etasje plutselig begynte å riste voldsomt.

– Veggene slo sprekker, det var rett og slett umulig å stå oppreist, skriver han.

Den halvt norske modellen Chrissy Teigen delte sin opplevelse av skjelvet direkte på Twitter fra Bali, der hun er på ferie med ektemannen John Legend og deres to barn.

Hennes 10,6 millioner følgere fikk en utfyllende beskrivelse av hvordan det føltes å befinne seg i en feriebolig på stolper mens jordskjelvet var på sitt mest dramatiske: Det føltes som en 15 sekunder lang berg- og dalbanetur.

Også de i alt åtte etterskjelvene skremte Teigen.

– Enten så er det jeg som fremdeles skjelver, eller så er det disse små skjelvene som ikke stanser, skrev hun.

– Enda ett. Åh kjære Gud.

– Enda ett. Lite, men vær så snill Jord, stopp, lyder neste melding.

Også Bali rammet

Bilder viste ødelagte bygninger og infrastruktur både på Lombok og Bali. Flere tusen bygninger har fått skader, ifølge myndighetene.

14 etterskjelv er registrert siden det første jordskjelvet. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen, opplyser distriktssjefen i Nord-Lombok.

Til tross for skjelvet var flyplassene på de to ferieøyene fortsatt i drift søndag kveld.

Lombok og Bali er populære mål for turister. Skjelvet fikk både turister og lokalbefolkning til å løpe ut på gatene på begge øyene.

– Alle løp umiddelbart ut fra hjemmene sine, alle fikk panikk, sier en innbygger i Mataram til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg så på tv da jeg kjente en stor rystelse, sier Harian, en kvinne i Lombok.

– Lampen svaiet, og folk skrek «gå ut». Jeg løp ut i mørket, for strømmen hadde gått, sier hun.

Ingen farlig tsunami

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv i samme område. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1.000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighetene utstedte søndag et tsunamivarsel som siden ble trukket.

– Vennligst gå opp i høyden, behold roen og ikke få panikk, sa Dwikorita Karnawati, sjefen for Indonesias geofysikkbyrå til lokalt fjernsyn.

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.(Vilkår)

Eva Grinde: Derfor er Sandbergs kjærlighetsreise problematisk
DNs kommentator Eva Grinde forklarer hvorfor Per Sandberg sin reise til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes er problematisk.
04:15
Publisert: