Asia-børsene har startet tirsdag med å sende børsindeksene svakt høyere – bare timer før amerikanske velgere har mulighet til å avlegge stemme i mellomvalgene. Dette er samme utvikling som ved de amerikanske børsene på mandag.

«Det var absolutt ingen viktige data på mandag som kan forklare markedsbevegelsene», skriver ING i morgenrapporten

I Japan viser nye statistikker en solid lønnsvekst på 2,1 prosent for arbeidere i september. Dette er den høyeste månedsveksten siden 1997.

«Lønnsveksten var høy, og dette bør vedvare de neste månedene. Det er økt turisme til Japan etter gjenåpningen. Det vil gi økt overtid og lønn», skriver Capital Economics om statistikkene som kom tirsdag morgen.

Elendige handelstall fra Kina for oktober og utsikter til en forsinket gjenåpning av verdens nest største økonomi har ikke lagt en demper på børsoppgangen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen var 1,3 prosent høyere etter to timers handel.

Akselerert vekst

Det er lyspunkter å finne i de asiatiske økonomiene idet deler av Europa og USA sannsynligvis er på vei inn i en resesjon.

Indonesia, som er Asias femte største økonomi bak Kina, Japan, India og Sør-Korea, fikk en økonomisk vekst på 5,7 prosent i tredje kvartal, viser statistikker som kom mandag. Dette var høyere enn konsensus. Eksporten økte med over 21 prosent.

– Den økonomiske veksten i Indonesia akselererte i tredje kvartal, men dette er trolig så bra som det kommer til å bli. Vi venter at lavere råvarepriser, en strammere pengepolitikk og økt inflasjon vil bremse veksten de kommende kvartalene, skriver seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i et notat.

Analyse- og rådgivningsselskapet tror Indonesia vil få en vekst for 2022 på 6,5 prosent, men at denne vil falle til 5,5 prosent i 2023. Den indonesiske sentralbanken har satt opp renten med 125 basispunkter og det ventes flere renteøkninger – allerede i neste uke.

– Forventninger om en nedgang i verdenshandelen vil tynge den indonesiske eksportsektoren de kommende månedene, skriver finansinstitusjonen ING, som advarer om sterke motvinder for den indonesiske økonomien.

Kommer Putin?

Bali er vertskap for verdens største økonomier om en uke. Det er fortsatt ikke bekreftet hvem som skal delta på G20-møtet, men Indonesia sier 17 toppledere har bekreftet sin ankomst.

USAs president Joe Biden tar turen via det pågående klimatoppmøtet i Egypt for å møte Kinas president Xi Jinping på «Gudenes øy» i Indonesia og andre G20-ledere.

Russland er også medlem av G20-gruppen, som består av verdens 19 største økonomier og EU.

– G20 er ikke ment å være et politisk forum. Det er ment å dreie seg om økonomi og utvikling. Russland vil definitivt være representert på Bali på et høyt politisk nivå. Kanskje jeg også vil reise. Jeg skal tenke over det, sa Russlands president Vladimir Putin i oktober.

Indonesias president Joko Widodo, som er vertskap for toppmøtet, besøkte Ukraina og Russland i sommer og har invitert begge presidentene. Han har foreslått å tilrettelegge for et møte mellom Biden og Putin under G20-møtet. Dette er blitt avvist fra USA.

Widodo snakket med Putin senest i forrige uke.

– Putin ønsker å komme, men han har ikke bestemt seg, sa Widodo til den indonesiske avisen Kompas.

Financial Times skriver at Putin sendte signaler til Widodo om at han sannsynligvis ikke kommer til å delta.

Widodo snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sent i forrige uke.

– Hvis den russiske lederen deltar stiller ikke vi, sa Zelenskyj på en pressekonferanse torsdag.

Toppmøte mellom Xi og Biden

Sannsynligvis vil det bli et toppmøte mellom statslederne for USA og Kina – for første gang siden Biden ble valgt som president. Ifølge Washington Post jobbes det fortsatt med å bli enige om en agenda.

– Det er veldig mange temaer vi ønsker å snakke med Kina om. Noen er ganske omstridte, men andre bør vi klare å samarbeide om, sa pressetalsperson John Kirby for USAs nasjonale sikkerhetsråd på en pressekonferanse.

Ifølge South China Morning Post vil Kina avgjøre om Xi skal møte Biden først når resultatet av mellomvalgene kommer denne uken.

– Xi har fått mer makt og vil være mer selvsikker når han møter utenlandske ledere. Biden, som allerede er svak, vil sannsynligvis være en «lame duck» etter mellomvalget. Selv om begge lederne ønsker å unngå en konfrontasjon, er de ikke på samme bølgelengde, sier professor Zhiqun Zhu ved Bucknell University til Hongkong-avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.