Det har ikke vært direkte kontakt mellom Joe Biden og Vladimir Putin siden den russiske invasjonen for nesten seks måneder siden. De to holdt en telefonsamtale like før russiske styrker angrep Ukraina.
Kinas president Xi Jinping har ikke reist utenfor landets grenser siden begynnelsen av 2020 – før Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte en pandemi.
Bekymringsfull rivalisering
Nå ligger det an til at alle topplederne, sammen med lederne for verdens andre største og mektigste nasjoner vil være til stede under G20-møtet på den indonesiske øya Bali under G20-møtet i november. G20-landene representer 80 prosent av verdensøkonomien.
– Xi Jinping vil komme. President Putin har også fortalt meg at han vil komme, sier Indonesias president Joko «Jokowi» Widodo i et lengre intervju med Bloomberg TV, som ble sendt fredag morgen i Asia.
Den indonesiske presidenten har reist i skytteltrafikk i sommer. Han har møtt Putin og Xi i forbindelse med planleggingen til G20-møtet. Han var også i Ukraina og møtte president Volodymyr Zelenskyj, som tidligere har sagt han vil delta under G20-møtet, men at det er avhengig av hvem som kommer.
USA, og allierte, har forsøkt å få kastet Russland ut av G20-grupperingen, som består av verdens 19 største økonomier og EU.
USAs president Joe Biden har bekreftet han vil delta personlig både under G20-møtet, og det påfølgende Apec-møtet i Bangkok. Amerikanske og kinesiske representanter har sagt det jobbes med å få til et toppmøte mellom Biden og Xi – det første siden Biden ble valgt som president.
– Rivaliseringen mellom stormaktene er virkelig bekymringsfull. Vi ønsker at denne regionen skal være stabil og fredelig slik at vi kan bygge økonomisk velstand. Det tror jeg ikke det bare er Indonesia som ønsker. Det er det samme med andre asiatiske land, sier Jokowi i intervjuet.
– Brannstifter
Det er ikke kjent hvordan USA, Australia, EU-land, Japan og andre allierte vil stille seg til at Putin og en større russisk delegasjon vil delta på G20-møtet – og sannsynligvis også Apec-møtet.
Da finansministrene i G20-gruppen møttes til møter i juli var det en svært amper og spent stemning. Vertsnasjonen forsøkte å få til en form for enighet og en slutterklæring om å samarbeide for å kontroll på høye matvare- og energipriser og unngå en sultkatastrofe.
– Det å ha russiske representanter til stede er som å ha en brannstifter som slutter seg til brannmannskapene. Krig kan føres av økonomiske teknokrater så vel som av generaler, sa Canadas finansminister Chrystia Freeland under samlingen, hvor russiske og amerikanske representanter i enkelte sammenhenger forlot møtene i protest.
Indonesia, som har den fjerde største befolkningen i verden med over 275 millioner innbyggere, har forsøkt å balansere forholdet mellom stormaktene. Dette er også noe de fleste nabolandene i Sørøst-Asia sier de ønsker og vil ikke ta side med USA, Kina eller Russland.
– Indonesia ønsker å være venner med alle. Vi har ingen problemer med noe land. Alle land vil ha sin egen tilnærming, og enhver leder har sin tilnærming. Hva Indonesia trenger er investeringer og teknologi som vil forandre samfunnet vårt, sier Jokowi.
Internasjonal innflytelse
Da den indonesiske presidenten åpnet landets nasjonalforsamling denne uken, sa han i en tale at Indonesia har viktig innflytelse i internasjonal sammenheng.
– Økonomien er sterk nok til å motstå de globale motvindene. Verden er inne i krise etter krise, sa Jokowi.
Indonesia fikk en økonomisk vekst på 5,4 prosent i andre kvartal, noe som var sterkere enn markedskonsensus på 5,2 prosent. Eksporten økte med nesten 20 prosent og gjenåpningen etter koronapandemien sendte det private forbruket 5,5 prosent.
Heller ikke Indonesia har sluppet unna inflasjonen. I juli var prisveksten på 4,9 prosent sammenlignet med i gjennomsnitt syv prosent for Sørøst-Asia og ni prosent i vestlige industriland.
Dette skyldes blant annet store og dyre energisubsidier, hvor regningen har passert 500.000 milliarder rupiah (330 milliarder kroner).
– Sentralbanken har sagt at det viktigste er kjerneinflasjonen. Den var på 2,86 prosent i siste rapport og det tyder på at de ikke har hastverk med å sette opp renten, skriver den australske finansinstitusjonen i en rapport, hvor analytikerne er positive til Indonesias utsikter på kort sikt med forventninger om en fortsatt stabil økonomisk vekst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.