Passasjerflyet, flight JT610 fra Jakarta til Pangkal Pinang i Indonesia, hadde ifølge den indonesiske katastrofeberedskapen 181 passasjerer, inkludert et barn og to babyer, og åtte ansatte om bord. Dykkere er på vei til ulykkesstedet. Det er hittil ikke meldt om passasjerenes tilstand.

Flyet var av typen Boeing 737 Max 8 og tok av fra den internasjonale flyplassen i Jakarta rundt klokka 6.20 lokal tid mandag. Flyturen skulle ta 70 minutter, men ifølge samferdselsdepartementet skal flyet ha bedt om å få snu og returnere til flyplassen etter få minutter. Så forsvant flyet fra radaren, og 13 minutter etter avgang skal flyet ha styrtet i havet.

En slepebåt i området har meldt at mannskapet om bord så et fly fra Lion Air «falle fra himmelen».

Ifølge nettsiden Flightradar24 var flyet helt nytt, levert til Lion Air i august.

Leter videre

Det var Yusuf Latif, talsperson for de nasjonale lete- og redningsenhetene, som først bekreftet at flyulykken hadde skjedd. Talsperson Sutopo Purwo Nugroho i katastrofeberedskapen postet bilder på Twitter av vrakrester som ble funnet av lete- og redningsmannskaper i området, samt eiendeler som mobiltelefoner, bøker og bagasje plukket opp fra vannet.

Senere opplyste myndighetene at vrakrestene som var funnet var fra et Lion Air Boeing 737-fly.

Flyet styrtet utenfor provinsen Vest-Java på øya Java, i et område der vannet er 30 til 35 meter dypt. På en pressekonferanse mandag opplyser Latif at dykkere forsøker å finne resten av vraket etter flyet.

Informasjon fra nettsiden FlightAware viser at flyet hadde nådd 5.200 fots høyde før det gikk ned.

Indonesiske medier viste bilder av fortvilte pårørende som ventet på nytt om sine kjære på utenfor flyplassen i Pangkal Pinang. Krisesentre er opprettet både der og ved Jakartas flyplass Soekarno Hatta.

Tidligere ulykke

Flystyrten mandag er den verste ulykken i Indonesia siden et fly fra AirAsia styrtet i havet i desember 2014 og 162 personer omkom. Lion Air er et av landets nyeste og største flyselskap. Ifølge nettsiden Flightradar24 var flyet helt nytt, levert til Lion Air i august.

Billigselskapet har tidligere vært involvert i en stor ulykke, da et annet Boeing 737–800 i 2013 bommet på rullebanen da det skulle lande på den øya Bali. Om bord var 101 passasjerer og sju ansatte. Alle kom fra hendelsen med livet i behold.

Indonesiske flyselskaper ble i 2007 bannlyst fra å fly til Europa på grunn av sikkerhetshensyn. Siden da har flere selskaper fått gjenoppta flygningene og i juni i år ble forbudet opphevet. Et tilsvarende flyforbud til og fra USA for indonesiske flyselskaper ble opphevet i 2016.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

#10tiltak: Derfor bør disse klimaforslagene inn i statsbudsjettet for neste år
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer.
01:54
Publisert: