Det er tre år siden Joko «Jokowi» Widodo ble innsatt som Indonesias president. I et intervju med DN like før innsettelsen lovte han en økonomisk vekst på minst syv – åtte prosent i året; han utelukket ikke ti prosent etter i 2018. Den økonomiske veksten ligger betydelig lavere.

– Forvirrende

Det var store forventninger fra næringslivet da «Jokowi» ble valgt som president. Han ble sett på som en outsider som hadde ryddet opp i hovedstaden Jakarta som guvernør og en pragmatiker som skulle klare å få fart på Sørøst-Asias største økonomi.

Verdensbanken nedjusterte i forrige uke vekstprognosene for 2017 til 5,2 prosent. Dette er lavere enn gjennomsnittet for Asia, hvor Kina, India, Vietnam og Filippinene vil få en økonomisk vekst på over seks prosent i 2017 og i 2018, hvis det ikke skjer noe uventet.

Indonesias finansminister har problemer med å forklare hvorfor ikke det private forbruket, som står for rundt halvparten av verdiskapingen, ikke er høyere. I august økte detaljhandelsomsetningen med 2,2 prosent, ifølge sentralbanken.

– Alle elementene som vanligvis støtter opp rundt forbruksvekst er her. Dette er forvirrende, sier Sri Mulyani Indrawati til Bloomberg News.

Sentralbanken har foretatt åtte rentekutt på under to år. Det ble skapt nesten fire millioner nye arbeidsplasser i siste budsjettår og den gjennomsnittlige lønnsveksten var på 24 prosent. Prisveksten ligger på under fire prosent.

– Millenniumsgenerasjonen liker ikke å skifte klær hver dag. De vil ha den samme t-skjorten, slik som Steve Jobs; svart. Kanskje har de bare to. Jeg vet ikke, men de handler ikke, sier finansministeren.

Tror på digital revolusjon

Indonesia har over 260 millioner innbyggere fordelt over nesten 18.000 øyer. Det er fortsatt utbredt fattigdom hvor millioner av mennesker overlever på under 15 kroner dagen. Mange har forflyttet seg over til middelklassens rekker de siste 20 årene.

Internasjonale selskaper ser muligheter. Ingen region i verden har høyere internettvekst enn Sørøst-Asia. Over 120.000 mennesker logger seg på internett for første gang hver eneste dag. Det er her utenlandske investorer tror mulighetene ligger – også for økonomisk vekst for den indonesiske økonomien.

I 2015 investerte utenlandske fond 31 millioner dollar i indonesiske oppstartsselskaper. I fjor var dette på 631 millioner dollar, ifølge CN Insights. I årets ni første måneder hadde beløpet passert tre milliarder dollar (24 milliarder kroner).

Kinesiske investorer står klar med kapital. Tokopedia fikk 1,1 milliarder dollar i frisk kapital fra Alibaba i august. Go-Jek sikret seg 1,2 milliarder dollar fra Tencent og JD.com tidligere i år.

– Vi tror at den digitale økonomien i Indonesia er klar for et stort sprang fremover. Den vil følge den kinesiske veksten og bli den ledende destinasjonen for teknologiselskaper i Sørøst-Asia, sier partner Adrian Li hos Convergence Ventures til nyhetsbyrået AFP.(Vilkår)

Over 40? Da har du trolig brukt mange kroner på dette
Kjell Gunnar Høen (40) har en av verdens største samlinger med arkade- og flipperspill. Her er fem av hans favoritter.
03:30
Publisert: