Oppstartssektoren i Sørøst-Asia holder høy hastighet. Digitaliseringen av regionen, som har neste 700 millioner innbyggere, har skutt fart under koronapandemien. Det handles på internett, mat bestilles og leveres på døren og bankene samarbeider om digital betaling.

Nå høster grunnleggerne og investorer gevinst fra enhjørninger, oppstartsselskaper som er verdt minst én milliard dollar, og gjør seg klare til å ekspandere.

– Verdens første

Oppstartsselskapene Gojek and Tokopedia, som har konkurrert hardt på det indonesiske hjemmemarkedet siden oppstarten, er blitt enige om å fusjonere. De konkurrerer på transporttjenester, hjemlevering av mat og en andre tjenester som de tilbyr via såkalte superapper.

– Vi skaper sannsynligvis verdens første digitale plattform i verden som kombinerer veldig ulike tjenester: netthandel, leveringstjenester og finanstjenester. Dette skal leveres i et større digitalt økosystem, sa Gojeks konsernsjef Andre Soelistyo på en pressekonferanse.

Det nyfusjonerte selskapet vil endre navn til Goto. De to selskapene ble verdsatt til 18 milliarder dollar (150 milliarder kroner) da de hentet inn kapital i 2019 og 2020. Målet er en børsnotering i Indonesia og USA.

Når det skjer ventes det at verdien vil mer enn dobles til 40 milliarder dollar, sier kilder til Bloomberg og Wall Street Journal. Internasjonale investorer har færre hindringer i Sørøst-Asia enn de har i Kina og India.

Det nyfusjonerte selskapet, hvor både Googles morselskap Alphabet og kinesiske Alibaba er på eiersiden, vil bli en gigant i Indonesia. Indonesia er verdens 16. største økonomi med et bruttonasjonalprodukt på 1120 milliarder dollar i 2019.

– Goto vil stå for over to prosent av Indonesias bruttonasjonalprodukt. Vi skal skape nye arbeidsplasser og inntektsgivende muligheter ettersom selskapet vårt og økonomien vokser, sier Tokopedias konsernsjef Patrick Cao i en uttalelse.

Slag mot konkurrent

Gojek har allerede ekspandert til andre land i Sørøst-Asia og det skal bygges videre på dette. Konkurrenten Grab, som ble etablert i Malaysia for ni år siden, vil påstå at de tilbyr de samme tjenestene og produktene som det nyfusjonerte selskaper – og i flere markeder.

– Så vidt jeg vet finnes det ikke noe moderne internettselskap noe sted i verden som har en så dyp eierskap i så mange kategorier samtidig, sier direktør Shailendra Singh i investeringsselskapet Sequoia Capital India, som har aksjer i selskapene, til Financial Times.

Grab er i ferd med å bli børsnotert i USA ved å fusjonere med skallselskapet Altimeter Growth Corp. Denne skal gjøres i løpet av juli. Selskapene ble enige om en verdi på 39,6 milliarder dollar i april.

– Dette er et slag mot Grabs luftige ambisjoner i og med Goto med ett blir et større og mer mangfoldig selskap, sier direktør Angus Macintosh hos analyseselskapet CrossAsean Research til Bloomberg.

Sea Ltd., som står bak Shopee-tjenesten og som konkurrerer med Alibaba-eide Lazada i regionen, har vært børsnotert i USA siden 2017. Aksjekursen er mer enn 20-doblet på tre år og selskapet har en børsverdi på 115 milliarder dollar.

– Shopee er fortsatt en viktig konkurrent i Indonesia på flere områder, men det nyfusjonerte selskaper vil bli en større konkurrent samlet, sier Macintosh.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.