20 år etter Asia-krisen, og ti år etter finanskrisen i USA og enkelte europeiske land, er det ny uro i enkelte fremvoksende markeder. India og Indonesia blir sett på som mest sårbare av de asiatiske landene

– Det er viktig å ikke haste mot en selvoppfyllende spådom om at dette vil spre seg. Den argentinske pesoen og den tyrkiske liren er i en helt annen divisjon enn fallet i de indiske og indonesiske valutaene, sier strategidirektør Vishnu Varathan hos Mizuho Bank overfor CNBC.

Kursen på argentinske peso er halvert mot amerikanske dollar i år.

«En kjedereaksjon»

Investorer ved Jakarta-børsen i Indonesia fikk en liten smakebit på nervøsiteten som eksisterer onsdag. Nøkkelindeksen falt på det meste med nesten fem prosent – det meste siden 2013.

Den indonesiske valutaen falt til under 15.000 mot en amerikansk dollar. Dette er lavere enn under finanskrisen i 1998. Under Asia-krisen falt rupiah fra 2400 mot en dollar til 14.900. For ett år siden lå den på 13.000 mot en amerikansk dollar.

– En kjedereaksjon fra Argentina og Tyrkia kommer mot oss. Folk ser på den nominelle valutakursen og overser at kjøpekraften vår ikke er sårbar, og ikke er rammet, sier analysesjef Norico Gaman hos meglerhuset pt BNI Sekuritas i Jakarta til Bloomberg News.

Den indonesiske økonomien er langt sterkere enn den var for 20 år siden, da landet måtte få støtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og industriland. Indonesia har et underskudd på driftsbalansen og er avhengig av utenlandsk kapital.

Den indonesiske regjeringen vil utsette offentlige infrastrukturprosjekter til over 200 milliarder kroner på grunn av valutauroen, bekreftet energiminister Ignasius Jonan på tirsdag.

«Sterke krefter»

Thailand utløse finanskrisen for 20 år siden i Asia, som spredte seg til Malaysia, Indonesia og Sør-Korea i løpet av kort tid. Landet er ikke i faresonen. Thailand har imidlertid et stort overskudd på driftsbalansen og valutareservene er på over 250 milliarder dollar – høyere enn Storbritannia.

– Det er sterke krefter og du ønsker ikke å stå først. Folk er blitt ganske så urolige etter den siste korreksjonen, og investorer kan forbli slik en stund, sier sjefstrateg Tau Hui hos JPMorgan Asset Management til Financial Times.

Ifølge Morgan Stanley er det økende risiko i de asiatiske valutamarkedene, og det fryktes at situasjonen vil bli verre. De 21 største fremvoksende landene har økt dollarlån fra 2800 milliarder til 6400 milliarder dollar på ti år, ifølge Institute for International Finance.

Den kinesiske sentralbanken har i løpet av sommeren intervenert jevnlig for å stabilisere valutaen. Torsdag blir det klart om USA innfører ny straffetoll på kinesisk import verd 200 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han var verdensøkonomiens mektigste gjennom tiår, og «alle» lyttet til hans mantra
Da krisen slo inn, ble de tatt fullstendig på sengen.
01:57
Publisert: