På onsdag kommer det inflasjonsrapporter fra verdens to største økonomier – og Norge. Analytikere hos finansinstitusjoner har et lite håp om at prisveksten nådde en topp på forsommeren. I løpet av de siste ukene har energi- og matvareprisene falt. Det er gode nyheter.

Kina har lagt bak seg et halvår med omfattende restriksjoner og svak økonomisk vekst. Kommunistledelsen tviholder på koronastrategien og grensene er fortsatt stengt – med få unntak. Massetesting og nedstengninger av storbyer ved et fåtall smittetilfeller er vanlig.

Kinesisk dilemma

Onsdag morgen kom prisstatistikkene for juli for Kina. Konsumprisindeksen steg med 2,5 prosent i juni. I juli hadde prisveksten økt til 2,7 prosent. Produsentprisene falt imidlertid fra 6,1 prosent til 4,2 prosent i forrige måned.

– Dette er fortsatt lavt i global sammenheng. Vi tror den samlede inflasjonen er nær en topp og skal falle de neste kvartalene. Produsentprisveksten er den laveste på 17 måneder, skriver Kina-økonom Zichun Huang hos Capital Economics i et notat.

Det er i grenseland av hva kommunistledelsen sier den kan akseptere.

– Hvis inflasjonen overstiger målet på tre prosent, tror vi at beslutningstagerne må ta stilling til dilemmaet inflasjon og økonomisk vekst. Det kan være at en passende økning i inflasjonstoleransen kan bli den nye normalen i det makroøkonomiske paradigmeskiftet for den globale økonomien, skriver China International Capital Corporation i et notat.

Finansinstitusjonen ING peker på at råvareprisene har falt, også på grunn av lavere etterspørsel i bygg- og anleggssektoren i Kina.

– Hjelp ønskes

Eiendomssektoren, som til vanlig står for en betydelig del av den økonomiske veksten, er inne i en dyp krise i Kina.

– I motsetning til den kraftige prisakselerasjonen for Asia-regionen ventes det en svak vekst i konsumprisindeksen i Kina, skriver ING.

ING advarer om at produsentprisene kan skyte fart hvis industriproduksjonen gjør det samme. Den kinesiske eksporten økte med 18 prosent i juli. Dette skyldes også forsinkelser på tidligere ordrer. Importen økte med kun 2,3 prosent.

«Det er svakere prisvekst enn ventet, men det er ikke noe nytt her. Kinas etterspørsel er svak. Det vet vi allerede fra importstatistikkene for juli. Hjelp ønskes», sier makroøkonom Trinh Nguyen hos Natixis i en kommentar.

Inflasjonen har skutt fart i Asia de siste månedene og mange av sentralbankene ligger på etterskudd. I Thailand har prisveksten vært på 7,6 prosent de siste to månedene. På onsdag går det sannsynligvis mot en liten renteøkning på 25 basispunkter.

– Må komme gode nyheter

Det antas at den amerikanske inflasjonen nådde en topp i juni på 9,1 prosent og at den avtok i juli. Konsensus ligger på en inflasjon på 8,7 prosent i forrige måned, ifølge Reuters.

– Det er fire inflasjonsdrivere akkurat nå. Råvareprisene, men de faller. Det er problemer med forsyningskjedene, men det vil forsvinne. Da gjenstår bolig- og arbeidsmarkedet. Det vil dukke opp i form av høyere prisvekst i tjenestesektoren, sier sjeføkonom Aneta Markowska hos investeringsbanken Jefferies til CNBC.

Markowska tror ikke denne vil forsvinne med det første.

– Det vil først skje når Fed klarer å ødelegge etterspørselen, og det har ikke skjedd, sier hun.

Finansinstitusjoner venter på gode nyheter fra USA når inflasjonsrapporten legges frem før Wall Street åpner.

– Alle er forberedt på gode nyheter og da må det komme gode nyheter. Hvis det ikke blir så bra som folk tror kommer det til å bli tolket som uvanlig dårlige nyheter, advarer sjeføkonom Mark Zandi hos Moody’s Analytics i et intervju med CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.