Matvareindeksen fra FN-organisasjonen Food and Agriculture Organization (FAO) steg for 12. måned på rad i mai og nådde det høyeste nivået på nesten ti år. Det siste året har indeksen steget med 40 prosent. Pandemien fortsetter å herje og rammer de fattigste hardest.

Ujevn økonomisk oppgang

I Japan og Kina har prisene på alt fra brødvarer til majones økt kraftig. Dette har gitt utslag på inflasjonen, som allerede er et økende problem i USA. I Sør-Korea steg matvareprisene med 7,4 prosent i mai sammenlignet med i fjor.

– Økende matvarepriser vil forverre hva som allerede er en ujevn økonomisk oppgang, sier makroøkonom Chua Hak Bin hos Maybank Kim Eng til næringslivsavisen Nikkei.

Vaksineringen i Asia ligger flere måneder bak USA og Europa. Det har vært nye smitteutbrudd de siste månedene i Taiwan, Thailand, Vietnam og Indonesia.

Heller ikke Kina er forskånet. Det er satt inn nye restriksjoner i Sør-Kina etter alvorlige utbrudd av den mer smittsomme deltavarianten, som først ble identifisert i India i vinter. Denne er mer smittsom enn de andre variantene og rammer også yngre mennesker hardere.

Matvareprisene på høyeste nivå siste seks år
Mens verden satser alt på å vaksinere seg ut av koronapandemien, har økende matvarepriser blitt en stadig større global utfordring. Enkelte banker advarer om at vi kan være på vei mot en svært bratt prisstigning innen forbruksvarer, en såkalt "supersyklus".
04:24
Publisert:

– Matvareprisene kan fortsetter å stige på grunn av forstyrrelser i forsyningskjedene og nedstengninger i landbruksproduserende land, sier Chua til den japanske næringslivsavisen.

Den globale matvareinflasjonen var på 6,3 prosent i 2020. I året før pandemien satte inn var den på 4,6 prosent. De fire foregående årene var matvareinflasjonen på under tre prosent, og i 2016 på under to prosent.

– Veldig lite slingringsrom

I Tyrkia, som har vært selvforsynt med mat, steg matvareprisene med 17,5 prosent i mai. Prisene på brød og andre kornprodukter steg med rundt 20 prosent. En femtedel av den gjennomsnittlige husholdningsbudsjetter går til matvarer. Hos de fattige er det høyere.

Libanon er inne i en svært alvorlig økonomisk krise hvor valutaen har kollapset. Eksplosjonen ved havnen i Beirut og pandemien har forverret situasjonen. Matvareinflasjonen er på 200 prosent, ifølge FNs matvareprogram.

Thailand er en av verdens største eksportører av blant annet ris, rågummi, sukker og andre landbruksprodukter. Reiselivssektoren ligger nede for telling, men deler av landbrukssektoren opplever gode tider.

Ifølge den thailandske sentralbanken økte inntektene fra landbrukssektoren med 14 prosent i april takket være høyere priser.

Forrige gang matvareprisene steg tilsvarende som nå, i 2008 og 2011, utløste dette store opptøyer i over 30 land, blant annet i Egypt, Bangladesh og Venezuela.

– Det er veldig lite slingringsrom for produksjonssjokk eller en uventet etterspørselsvekst fra noe land. Begge deler kan presse prisene høyere enn hva de er nå, og da kan vi begynne å bli bekymret, sier seniorøkonom Abdolreza Abbassian hos FAO til Bloomberg.

– En perfekt storm

Amerikanske Tyson Foods, som er blant USAs største slakterier og foredlere av kjøtt, sa i forrige uke at råvareprisene er over 15 prosent høyere. I tillegg kommer høyere transportpriser, foredling og arbeidskraft.

«Det er høyere kostnader fra oljeprisen, flaskehalser i transportsektoren og generelt mye prispress i hele systemet», sier analytiker Caroline Bain hos Capital Economics til Financial Times.

Det har vært tørke i Sør-Amerika, noe som har sendt prisene på korn og sukker høyere. På toppen av dette kommer hackerangrep mot flere amerikanske selskaper, blokkeringen av Suezkanalen i mars og smitteutbruddene i blant annet India.

– Dette er virkelig en perfekt storm, sier leder for råvarestrategi hos ING, Warren Patterson, til CNN.

Matvareprodusentene har begynt å øke prisene. Det samme har restauranter som har gjenåpnet i USA gjort.

– Vi er inne i en periode med enestående råvareinflasjon, sa matvare- og næringsmiddelgiganten Unilever konsernsjef Alan Jope til investorer i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.