Pilene peker ned ved de asiatiske børsene på fredag formiddag. Fra Tokyo til Sydney har nøkkelindeksene falt. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen har falt med 1,1 prosent – 300 poeng, og Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med over en prosent.

Trekker ut investeringer

Asia har hatt en høy eksportvekst i 2017. Dette kan snart være over.

«Nå begynner det virkelig å bli grisete», skriver sjeføkonom Rob Carnell hos ING i en ny rapport på de asiatiske økonomiene og fremvoksende markeder.

Ordkrigen og truslene mellom USA og Nord-Korea de siste 10 dagene har fått internasjonale investorer til å revurdere investeringsstrategier – og risikobildet.

Nye statistikker fra EPFR viser at investorer trakk 1,6 milliarder dollar ut av fremvoksende markeder i forrige uke. Dette er det største beløpet som er trukket ut fra aksje- og obligasjonsmarkedet i disse markedene siden i desember i fjor og den første nedgangen på 21 uker.

MSCI-indeksen for fremvoksende markeder har steget med 23 prosent i år. Totalt har investorer plassert netto over 90 milliarder dollar i fremvoksende markeder i år – nesten likt fordelt på aksjer og obligasjoner.

– Med bekymringen for Nord-Korea og hva som skjer i Det hvite hus for tiden har markedet all grunn til å ta gevinst. Men jeg ser ikke noe grunnleggende som kan endre våre positive utsikter for fremvoksende markeder, sier investeringsdirektør Bob Browne hos Northern Trust til Financial Times.

Nedadgående trend

Internasjonale finansinstitusjoner identifiserer en lang liste med problemer og utfordringer for verdensøkonomien i nye oppdateringer. Det har vært flere måneder med høy handelsaktivitet. Japan og Sør-Korea har leverte solide eksportstatistikker for juli måned.

«Den enkle eksportveksten er tilbakelagt», konkluderer Carnell.

Oxford Economics mener at verdenshandelen nådde en foreløpig topp i årets første kvartal. Den kinesiske importveksten har vært høy, men endte svakere enn forventet i juli.

«Til tross for oppgangen i slutten av andre kvartal virker det som at handelsveksten er inne i en nedadgående trend», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

Teknologisektoren kan bli redningen – igjen. Apple vil om kort tid lansere en ny generasjon smarttelefoner i Iphone-serien. Disse modellene vil gi økt etterspørsel etter elektroniske komponenter, blant annet sensorer og nye kameralisenser tilpasset kunstig intelligens.

Ny NAFTA-avtale

USA har startet forhandlinger om en revidert Nafta-avtale med Canada og Mexico denne uken. På tirsdag vil amerikanske og sørkoreanske forhandlere satt seg ned for å diskutere endringer til en handelsavtale som ble inngått for 10 år siden.

– Alle som vurderer å inngå en bilateral avtale med USA venter for å se hvordan Nafta-avtalen blir, sier direktør Deborah Elms ved Asian Trade Centre til CNBC Asia.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer har ansvaret for å reforhandle eksisterende handelsavtaler med amerikanske handelspartnere.

– La meg gjøre dette helt klart. Trump er ikke interessert i å foreta småendringer i enkelte deler av avtalen. NAFTA har feilet på mange områder. USA trenger å se en avtale med store forbedringer, sa Lighthizer på en pressekonferanse denne uken, ifølge Politico.

Trump har gitt Lighthizer seks måneder på få på plass en ny avtale innen februar neste år.(Vilkår)

Harald Eias foredrag til Norges mektigste kvinner
Harald Eia mener velferdsstaten er årsaken til at Norge har få kvinnelige toppledere i næringslivet.
12:39
Publisert: