Dollaren styrket seg med 0,2 prosent mot japanske yen da Trump begynte å snakke om å innfri deler av valgløftene han kom med under valgkampen.

– Jeg vil be Kongressen om å godkjenne et program som vil gi investeringer på 1000 milliarder dollar (8400 milliarder kroner) til infrastrukturinvesteringer i USA. Dette vil bli ledet av to kjerneprinsipper: kjøp amerikansk og bruk amerikansk arbeidskraft, sa Trump.

Han kom med få detaljer på hvor disse investeringene skal skje og hvilken rolle private selskaper og investeringer skal spille i moderniseringen av amerikansk infrastruktur.

Trump har slaktet «Obamacare» gjennom valgkampen og etter at han ble innsatt. Han vil lansere en egen utgave, men også her er det smått med detaljer men sa under talen han vil sørge for en «myk overgang».

USAs President Donald Trump holder sin første tale i senatet. Etter talen gir kongressmennene sine reaksjoner til pressen Statuary Hall.
USAs President Donald Trump holder sin første tale i senatet. Etter talen gir kongressmennene sine reaksjoner til pressen Statuary Hall. (Foto: Gunnar Blöndal)

Goldman Sachs skrev i forrige uke at amerikanske sykehusaksjer har steget med 31 prosent siden Trump ble valgt for nesten fire måneder siden.

Trump har møtt ledelsen for noen av USAs største farmasiselskaper. Under talen kritiserte han på nytt prisene på medikamenter og forlangte at disse settes ned «umiddelbart».

Etterlyser detaljer

Asiatiske politikere, tenketanker og investorer har fulgt talen på onsdag formiddag lokal tid. 

Informasjonsavdelingen til den kinesiske regjeringen gjorde det klart at kritikken Trump har kommet med mot Kina er urettferdig. Trump har forslått å ilegge Kina straffetoll på eksport til USA.

«Det er ingen tvil. Kinas inntreden i WTO i 2001 har gitt verdensøkonomien fordeler», skriver Kinas informasjonsavdeling på Twitter.

Foreløpige markedsreaksjoner etter talken er avventende.

– Han snakket om så mange forskjellige temaer, men ikke i detalj på noen. Markedene har vært tålmodige, optimistiske og vil nok være det en stund fortsatt, sier senior globalstrateg Scott Wren hos Wells Fargo Investment Institute til Bloomberg News.

Mohamed A. El-Erian som var toppsjef for verdens største obligasjonsforvalter inntil 2014 og nå er sjefrådgiver for finansinstitusjonen Allianz etterlyser også detaljer.

«Det er en gjentagelse av veksttemaene, men få detaljer på konkrete tiltak, tidspunkt eller gjennomføring», skriver han.

De ledende nøkkelindeksene i Asia er høyere ved 5:30-tiden norsk tid:

Japan - Nikkei 225: +1,25%

Hong Kong – Hang Seng: +0,2%

Kina – Shanghai Composite: +0,38%(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.