Ikea-gründer Ingvar Kamprad døde i sitt hjem i Småland 27. januar i år – 91 år gammel. Tirsdag ble innholdet i hans testamente kjent.

Hans fire barn får halvparten av formuen, det vil si en åttendedel av arven hver, mens den andre halvparten går til en stiftelse som skal fremme utdannelse og forskning – hvorav en betydelig del skal gå til satsing i Norrland, skriver Dagens Nyheter, som har fått tilgang til testamentet.

– Dette er Ingvars vilje som vi respekterer fullt ut, sier sønnene Jonas (52), Mathias (48) og Peter (53), i en uttalelse til Expressen.

Kamprad hadde i tillegg til de tre sønnene, adoptivdatteren Annika Kihlblom (59).

Ikke milliardbeløp

Ikea-gründeren har også fått med noen formuleringer i testamentet som effektivt stenger ute barnas ektefeller fra arven ved skilsmisse eller dødsfall.

«Mine livsarvinger, det vil si mine sønner Peter, Jonas og Mathias Kamprad, samt min adoptivdatter Annika Kihlblom, skal beholde sine tildelte beløp. Arvegods og andre ting med affeksjonsverdi skal så langt som mulig fordeles likt mellom mine sønner i forhold til deres arvebeløp, mens Annika Kihlblom så langt som mulig skal få hele sin arv i kontanter. Det livsarvingene arver av meg skal, både når det gjelder kapital og avkastning, være i livsarvingenes særeie», heter det i testamentet, ifølge avisen.

Hvor mye penger arveoppgjøret totalt dreier seg om er fortsatt usikkert. Ifølge Dagens Nyheter dreier det seg ikke om milliardbeløp, men sannsynligvis om noen hundre millioner svenske kroner. Forklaringen er at hoveddelen av formuen er låst i Kamprads livsverk Ikea, som ikke gir noe utbytte i arveoppgjøret.

Avisen Sydsvenskan avslørte i 2013 at Ingvar Kamprad personlig «bare» var god for rundt 750 millioner svenske kroner, inkludert en Volvo 240 modell 1993 vurdert til 15.000 kroner.

Ifølge Per Heggenes, sjef for Ikea Foundation og tidligere talsperson for familien Kamprad, har det ikke skjedd store endringer i Ingvar Kamprads eierskap siden 2013 bortsett fra verdiendringer på den plasserte kapitalen.(Vilkår)

Thon om Kamprad
Olav Thon forteller om sitt møte med Ikea-gründer Ingvar Kamprad
01:50
Publisert: