Siden nylig avdøde Ingvar Kamprad (91) trakk seg ut av Ikea-styret i 2013, er det sønnene Peter (53), Jonas (51) og Mathias (48) som har videreført Kamprad-familiens styreposisjoner i møbelgiganten.

Ingen av de tre sønnene alene skulle ta over konsernet, men ha ulike ansvarsområder. Mathias Kamprad fikk farens plass i styret til Inter Ikea, mens Jonas Kamprad fikk ansvaret for å følge opp produktutvikling gjennom datterselskapet Ikea Group, og Peter Kamprad fortsatte som styreleder i det uavhengige konsernet Ikano, som driver med finans og forsikring, i tillegg til å drive fire Ikea-varehus.

-Vi, sønnene, har lovet ham å føre videre hans arv og gjøre alt vi kan for å sikre at Ikeas kjerneverdier og unike konsept føres videre inn i fremtiden, sa de tre sønnene i et intervju med Aftonbladet etter farens død.

Det som ikke er like kjent er at Ingvar Kamprad også har en datter, Annika Kihlblom (59), som ble adoptert i 1958 av da 32-årige Kamprad sammen med hans første kone Kerstin.

Planen var at Annika Kihlblom skulle ta over imperiet. Men skjebnen ville det annerledes, skriver Expressen.

« Hun som skal ta over etter Ingvar», sa ofte Ingvar Kamprads far Feodor når han bar det unge jentebarnet i sine armer, fortalte Ingvar Kamprad i boken «Historien om Ikea».

- Kunne bare lengte etter den lille ungen

Men slik gikk det ikke. Ingvar Kamprad og Kerstin ble skilt kort etter adopsjonen, og Annika Kihlblom har aldri hatt noen posisjon i Ikea-konsernet. Og etter at ekteskapet tok slutt i 1960, hadde ikke Ingvar Kamprad sett sin datter fra da og til han fikk sin første av tre sønner i 1964 med sine nye kone Margaretha Kamprad.

– Jeg fikk ikke se min datter på lang tid. Jeg kunne bare lengte etter den lille ungen jeg husker, sa blant annet Ingvar Kamprad i boken.

Ingvar Kamprad inngikk ifølge Expressen i stedet en hemmelig avtale med sin datter allerede på 70-tallet – som gjorde at hun aldri noensinne skulle trenge å bekymre seg om penger. Avtalen var ifølge avisen svært hemmelig, og få personer kjenner innholdet. Expressen skriver at hennes skattemessige inntekter på 90-tallet besto av avkastning på aksjer, som i snitt utgjorde 283.000 svenske kroner i året, men at datteren nå trolig arver 90 millioner svenske kroner av farens personlige formue som han tok med seg da han flyttet tilbake til Sverige fra Sveits i 2013.

-Vi har hatt et kjempegodt forhold og har truffet hverandre så ofte det har vært mulig, sa Annika Kihlblom til Sveriges Radio Kronoborg nylig.(Vilkår)

- Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert: