Natt til første påskedag holdt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en tale hvor han frykter at havnebyen Mariupol faller.

– Situasjonen i Mariupol er fortsatt så alvorlig som den kan være, uttalte den ukrainske presidenten i talen.

Kontrollen over Mariupol kan bli Russlands største seier i løpet av den nesten to måneder lange krigen.

Etter nesten to måneder med kamper og bombing som har ødelagt byen og drept et ukjent antall sivile, signaliserer Russland at russiske styrker står klare til å fullføre erobringen av den strategisk viktige havnebyen Mariupol.

Mariupol er en strategisk by ved Azovhavet som Russland tidlig utpekte som et mål etter krigens start. Dersom Russland får kontroll over Mariupol, vil det være Russlands største seier i løpet av den nesten to måneder lange krigen.

Fikk beskjed om å nedlegge våpnene

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ser ut til å erkjenne den forestående maktovertagelsen, og uttaler ifølge den amerikanske storavisen New York Times at ukrainske tropper kontrollerer bare en liten del av Mariupol og møtte mye et større antall russiske styrker.

– Likevel forsvarer gutta våre landet på en heroisk måte, sier Zelenskij, ifølge avisen.

Soldatene som kjemper for å forsvare den beleirede og istykkerbombede havnebyen Mariupol, fikk beskjed av Russland om å legge ned våpnene søndag morgen eller dø, ifølge NTB.

De ukrainske soldatene i byen fikk frist frem til klokken 5 norsk tid til å overgi seg, og har frem til klokken 13 på å legge fra seg våpen og ammunisjon, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Tale til folket

Natt til første påskedag holdt Zelenskij en tale til folket, hvor han kom inn på situasjonen i Mariupol.

– Russland prøver bevisst å ødelegge alle som er til stede i Mariupol, sier Zelenskij, ifølge avisen Kyiv Post.

– Det er bare to måter å påvirke dette på. Enten må partnerne gi Ukraina alle nødvendige våpen og fly umiddelbart. Slik at vi kan redusere trykket på Mariupol fra okkupantene og fjerne blokaden. Eller så må vi forhandle, også der vil partnernes rolle være avgjørende, sier Zelenskij.

Ber partnerne bidra

Presidenten etterlyser handling fra Ukrainas internasjonale støttespillere.

– Det har ikke vært en eneste dag siden blokaden av Mariupol at vi ikke har søkt en løsning. Militært eller diplomatisk – alt for å redde mennesker. Men å finne denne løsningen er ekstremt vanskelig. Så langt har vi ikke et hundre prosent brukbart alternativ. Dette gjelder både militære alternativer og forhandlingsprosessen, sier han.

– Selv om vi har hørt om mange intensjoner fra de som ønsker å hjelpe og som virkelig er i posisjoner med internasjonal innflytelse, har ingen av dem blitt realisert ennå. Vi vil imidlertid ikke kutte ut denne innsatsen. Og hver dag er enten jeg, eller øverstkommanderende for de væpnede styrker Valeriy Zaluzhny, eller andre militære i kontakt med våre forsvarere av Mariupol. Hver dag, sier Zelenskij, ifølge Kyiv Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.