Den britiske statsministeren er vertskap for FN-møtet der over 130 stats- og regjeringssjefer deltar mandag og tirsdag.
– Jo lenger vi venter med å handle, jo verre blir det, sa Johnson i sin tale mandag.
Han sammenlignet verdens situasjon med en James Bond-film der helten er bundet fast til et dommedagsvåpen som kan ødelegge jorda.
– Tragedien er at dette ikke er en film, sa den britiske statsministeren.
På møtet i Glasgow skal forhandlere fra nesten alle verdens land drøfte gjennomføringen av Parisavtalen. I tillegg deltar et stort antall miljøaktivister, pressefolk og representanter for organisasjoner og næringsliv.
Øyne rettet mot India
Også USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Indias statsminister Narendra Modi og Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar på toppmøte-delen av klimakonferansen.
India er ett av få land som ikke har oppdatert sine utslippsmål i forkant av toppmøtet. Det er derfor knyttet spenning til om Modi vil kunngjøre nye målsettinger for å bremse Indias utslipp, ifølge nyhetsbyrået AFP.
I et intervju med NTB sier Støre at han tror det blir gjort fremskritt knyttet til skogvern. I tillegg tror han landene på møtet kan enes om nye målsettinger for kutt i utslipp av metan.
– Overordnet er målet å holde 1,5 gradersmålet i live. Og gjøre fremgang på noen av de viktigste områdene for at veien dit kan bli mulig, sier Støre.
Ekstremvær og energikrise
Glasgow-møtet holdes i kjølvannet av en sommer preget av ekstremvær og en høst preget av energikrise mange steder i verden.
Både EU og Kina har vært rammet av energikrise, og prisen på gass, olje og også kull har gått i været. Analytikere mener dette kan gjøre det vanskeligere for landene i Glasgow å love kutt i bruken av fossil energi.
Jonas Gahr Støre mener nedbygging av fossil energi og utfasing av atomkraft er blant årsakene til de høye strømprisene i Europa.
– Atomkraft er faset ut, og det fornybare er ikke stabilt nok og oppe og går til å erstatte det, sa statsministeren under et kort møte med pressen i Glasgow mandag formiddag.
– Dette er et utfordrende bilde, la han til.
G20-møte
Av alle verdens land er det Kina som har de desidert største klimautslippene. Kinas president Xi Jinping kommer likevel ikke til å være til stede i Glasgow.
Heller ikke Russlands president Vladimir Putin eller Brasils president Jair Bolsonaro tar turen til den skotske byen. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at han dropper møtet av sikkerhetshensyn.
Stormaktene som har størst påvirkning på klodens klima, møttes til G20-toppmøte i Roma i helgen. Her bekreftet de at de vil prøve å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Men de sa lite konkret om hvordan dette skal skje.
– Jeg forlater Roma uten at mine håp er blitt oppfylt – men i det minste er de ikke knust, skrev FNs generalsekretær António Guterres på Twitter etter G20-møtet.
– Graver vår egen grav
Under åpningen av toppmøtedelen av Glasgow-møtet mandag kom Guterres med en oppfordring om å «redde menneskeheten». Han sa det må bli slutt på at «vi tar våre egne liv med karbon».
– Slutt på å behandle naturen som et toalett. Slutt på å brenne og bore og grave gruver stadig dypere. Vi graver vår egen grav, advarte FNs generalsekretær.
Storbritannias prins Charles tok til orde for en innsats mot klimaendringene på linje med en stor militæroperasjon. Slik kan styrken til det globale næringslivet mobiliseres, sa den britiske tronarvingen.
Da Joe Biden gikk på talerstolen, understrekte han at kampen mot klimakrisen er en unik mulighet til å investere i den grønne omstillingen av økonomien.
– Dette er et avgjørende tiår, hvor vi har mulighet til å vise hva vi er laget av og holde målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, sa den amerikanske presidenten.
Klimaforhandlingsmøtet i Glasgow varer frem til 12. november. Boris Johnson advarer om at sinnet og utålmodigheten rundt om i verden vil bli «ukontrollerbar» hvis ikke møtet lykkes.
Lange køer
I forkant av møtet har mange land oppdatert og innskjerpet sine utslippsmål i tråd med Parisavtalen. Samlet sett er dermed ambisjonsnivået trappet opp – men ikke nok til å stanse klimaendringene eller nå målene om maks 1,5 eller 2 graders global oppvarming.
I stedet anslo FN tidligere i høst at vi nå ligger an til 2,7 graders oppvarming. Dette vil være katastrofalt, ifølge António Guterres.
Samlet sett ventes det at rundt 25.000 mennesker vil delta på Glasgow-møtet. Mandagen sto folk i lange køer for å komme inn på konferanseområdet.
Boris Johnson sa i sin tale at klimaproblemet har røtter som strekker seg tilbake til Glasgow på 1700-tallet, da dampmaskinen ble utviklet.
Oppfinnelsen ble starten på en massiv bruk av fossil energi som dannet grunnlaget for moderne sivilisasjon – men som også har forårsaket enorme utslipp av CO2.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.