– Man kan ikke bygge et økonomisk samarbeid på grunnlag av frykt. USA har historisk sett hatt flere handelsfeider med Canada enn med Kina, men det betyr ikke at det ikke går an å samarbeide, sier Daniel Rosen.

52-åringen treffer DN rett etter et møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på et hotell i Oslo. Statsråden, og resten av det norske departementsfellesskapet, har hørt Rosen snakke om den stadige spenningen mellom USA og Kina.

Rosen har grunnlagt det New York-baserte konsulentselskapet Rhodium Group, og er også tilknyttet institusjoner som Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.

Den tidligere rådgiveren for Det hvite hus' nasjonale økonomiske råd deltok i arbeidet med å få innlemmet Kina i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i 2001.

Nå ser Rosen og andre som følger utviklingen mellom de to økonomiske stormaktene, en handelskrig som lenge har foregått utenfor WTOs rekkevidde.

Ikke beroliget

Besøket har også inkludert en arbeidsmiddag med NHO-bedrifter. Rosen ber norske bedriftsledere få øynene opp for Kina som arena for storstilt økonomisk vekst – dersom myndighetene får gjennomført planlagte reformer. Han kan samtidig ikke berolige den norske handelsnæringen med å varsle en snarlig slutt på handelskrigen.

– Jeg tror det er satt for høye forventninger til hva en avtale mellom USA og Kina skal innebære. USAs president venter at en rekke reformer må finne sted nærmest umiddelbart. I tillegg ligger det en forventning om at handelsunderskudd med Kina skal minimeres eller forsvinne, noe som er ulogisk, sier Rosen.

Nylig la kineserne frem tall som viste den laveste økonomiske veksten på 28 år. Rosen mener mye av årsaken ligger nettopp i manglende reformer.

– Flere av planene om å skille politikk og næringsliv ved å etablere en uavhengig ledelse i flere selskaper, er gått litt i revers. Jeg tror Kina vil snu seg mot en mer reformvennlig linje de neste årene, sier han.

Huawei splitter

Samtidig som det ventes på en avklaring på handelskrigen, har den kinesiske telegiganten Huawei skapt ytterligere knute på tråden mellom de to landene. Forrige måned sa USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA ikke kunne inngå i sikkerhetssamarbeid med allierte som åpner opp for å bruke Huawei-utstyr i sine systemer, eller til å inkludere dem i utbyggingen av 5G-nettverket.

Årsaken er frykt for at dataene kan brukes til spionasjeformål. Dette er blitt avvist av kinesiske myndigheter.

Saken har splittet Europa. Storbritannia, Tyskland og Italia er blant landene som ikke har utelukket å bruke Huawei, mens Danmark har lukket døren. Statsminister Erna Solberg har sagt at Norge ikke har konkludert i Huawei-saken.

Nylig har EU også fremskyndet en ordre som en såkalt screeningprosess, der medlemsland blir bedt om å godkjenne utenlandske investeringer innenfor sårbare bransjer. Samtidig bes landene om å gjennomføre nasjonale risikovurderinger i forbindelse med oppgraderingen til 5G-nettverk.

– Vi har spesifikke bekymringer knyttet til spesifikke leverandører. Og jeg tror alle vet at det er Kina og Huawei jeg snakker om, sa Europakommisjonens visepresident Andrus Ansip tirsdag, ifølge NTB.

Øyner felles regelverk

Daniel Rosen mener det er naturlig for Norge å vurdere lignende tiltak, selv om det har kommet reaksjoner på at unionen trapper opp språkbruken ved å kalle Kina for en «systemrival» og en «økonomisk motstander» i sine nyeste uttalelser.

– Vi har lenge hatt et felles multilateralt handelsregelverk. Nå har vi muligheten til å danne flere felles regler rundt investeringer. Det vil være positivt for Norge, som har mye til felles med andre europeiske økonomier, sier han.

Rosen ser få kontroverser i de nye såkalte Kina-kritiske forslagene fra EU.

– Screening- og 5G-politikken oppfordrer til handel, ettersom alternativet ville vært å forby handel med aktører en ikke ønsker. Alle er tjent med å være forsiktige i denne raske teknologiske utviklingen. For fem år siden visste vel ingen at Facebook kunne brukes som et våpen, sier amerikaneren.

– Kan en tilsvarende EU-holdning fra Norges side øke spenningen overfor kineserne?

– En kan ikke være redd for å fornærme Beijing. I et gryende vennskap må det være rom for samtaler på begge sider, svarer han

– Så man bør være mindre redde?

– Ja, det vil være en god strategi på sikt, spesielt for en innovativ nasjon som Norge, sier Rosen.

– Det er blitt påstått at relasjonen de siste årene har være preget av mye frykt.

– Og hvordan har det fungert? Ikke så veldig bra, kanskje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.