Helt siden riksdagsvalget i Sverige 9. september i fjor har landet vært i politisk kaos. Hverken venstresiden (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet) eller Alliansen (de borgerlige partiene Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna) fikk flertall i Riksdagen.

Alle nektet å samarbeide med det høyreorienterte partiet Sverigedemokraterna.

For at det ikke skulle bli ekstravalg, måtte noen vike, og slippe frem en regjering. Etter fire måneder med forhandlinger ble det fredag endelig klart: Centerpartiet og Liberalerna går over til fienden, og inngår et samarbeid med den sittende regjeringen bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Det betyr at Stefan Löfven blir sittende som statsminister, noe som skaper sterke reaksjoner fra sentrumspartienes tidligere allierte.

«Kløner. Bedragere. Quislinger. Vi glemmer aldri,» skrev Kristdemokraternas Sara Skyttedal på Twitter da samarbeidsavtalen ble kjent.

Teksten er skrevet over et bilde av Centerparties leder Annie Lööf, som flere ganger har lovet å fjerne Socialdemokraterna fra makten.

Kristdemokraterna-politikernes angrep har fått stor oppmerksomhet i Sverige. Lørdag morgen svarte Liberalernas leder Jan Björklund på meldingen:

– Min mor flyktet til Sverige under Vidkun Quisling og hans norske nazistkollaboratører. Man bør være forsiktige med ordene sine, skriver han på Twitter.

Svikdebatten har startet

– Det var en hard uttalelse som partileder Ebba Busch Thor i Kristdemokraterna har tatt avstand fra, men den speiler stemningen akkurat nå. Det borgerlige samarbeidet har sprukket, og den store «svikdebatten» har startet, sier professor i statsvitenskap Torbjörn Larsson ved Stockholms universitet.

I samarbeidsavtalen mellom partiene kommer det klart frem at hverken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna skal ha noen innflytelse på regjeringens politikk.

Liberalernas partileder Jan Björklund reagerte kraftig på å ha blitt kalt «Quisling».
Liberalernas partileder Jan Björklund reagerte kraftig på å ha blitt kalt «Quisling». (Foto: Stina Stjernkvist/TT)

De fire partiene er likevel avhengig av at et annet parti slipper frem regjeringen. Larsson mener likevel det er svært usannsynlig at den sittende regjeringen ikke fortsetter nå.

Han tror også det er det eneste samarbeidet som har mulighet til å vare ut fireårsperioden.

– Det store spørsmålet nå er jo om de fire partiene klarer å samarbeide og holde ut perioden. Jeg tror det er mulig. Helt siden valgresultatet, har jeg og mange andre trodd at dette var den eneste muligheten for å få en stabil regjering, sier han.

«Alliansen er ikke død»

Lørdag ettermiddag holdt Centerpartiets Annie Lööf en pressekonferanse der hun forsvarte valget å gå over til den andre siden.

– Det er en vanskelig parlamentarisk situasjon. Vi skulle gjerne sett en Allianse-regjering, men dette alternativet er blitt blokkert av et eller flere partier.

– Til slutt var det bare to løsninger: En regjering av Moderaterna og Kristdemokraterna med støtte av Sverigedemokraterna, eller en regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet støttet av oss. Vi valgte å holde Sverigedemokraterna utenfor makten, sa hun.

Partileder Annie Lööf i Centerpartiet har fått tilstrekkelig støtte i partiet til å bytte side.
Partileder Annie Lööf i Centerpartiet har fått tilstrekkelig støtte i partiet til å bytte side. (Foto: Claudio Bresciani/TT/NTB Scanpix)

Da samarbeidsavtalen ble kjent, reagerte Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson sterkt på Facebook:

– Dette er et slag mot borgerlig anlagte mennesker i vårt land og et svik mot alle de velgere som har stemt på noen av Allianse-partiene for å få en ny regjering og en ny retning for Sverige.

Da Lööf talte på pressekonferansen lørdag, fikk hun spørsmål om Alliansen var død. Partilederen svarte kontant:

Stefan Löfven blir sittende som statsminister i Sverige etter at Centerpartiet og Liberalerna skiftet side.
Stefan Löfven blir sittende som statsminister i Sverige etter at Centerpartiet og Liberalerna skiftet side. (Foto: Claudio Bresciani /TT)

– Nei, Alliansen er ikke død. Det finnes mange velfungerende samarbeid rundt om i dette landet. Jeg synes det er synd at de uttrykket seg på den måten i går, sa hun.

«Blokkgrensene må brytes»

Heller ikke professor Torbjörn Larsson tror Alliansen er over for godt.

– Mange mener den er død og begravet, men jeg tror at det er ingenting i veien for at de kan finne sammen igjen ved senere valg.

Professoren mener de siste månedene har vist hvilke begrensninger det politiske systemet har for den nye situasjonen i landet. Tradisjonelt har politikken vært preget av en høyre-venstreakse med to blokker.

Nå har det vokst frem tre blokker som skaper hodepine for politikerne i landet. Larsson var overrasket over hvor lite partiene hadde forberedt seg på situasjonen som oppsto.

Han er også klar på hva som må til for at det ikke skal skje igjen:

– Den eneste løsningen er at blokkgrensene brytes. Vi kommer til å se mer av det i svensk politikk fremover. Det er på tide at politikerne klarer å tilpasse seg en ny tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvorfor blir langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo så tørst når han blir intervjuet av NRK?
01:37
Publisert: