– Det svenske folk begynner å bli trøtte, sa riksdagsens talmann Andreas Norlén i møte med pressen mandag.

En oppmykning av dialogen på tvers av blokkgrensene åpnet nylig for at Stefan Löfven kunne gjenvelges som statsminister i Sverige, med mindre Vänsterpartiet satte seg til motverge.

I stedet ga Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt statsministeren mer hodebry etter å ha møtt riksdagspresidenten mandag.

– Vårt mål er å ha Stefan Löfven som statsminister, men ikke slik tilstanden er nå, sa Sjöstedt.

Får 48 timers frist

Både Löfven og Sjöstedt har bedt om mer tid for å løse floken. Det ble innvilget av riksdagspresidenten – men ikke uten en ripe i lakken.

– Vi har allerede brukt mye tid. Jeg er svært kritisk til at partilederne ikke har brukt den tiden til å samle tilstrekkelig støtte, sa Norlén til pressen.

Nå blir det en ny runde med partiledersamtaler onsdag, og en planlagt avstemning fredag, 48 timer senere en planlagt. Da forventer talmannen at Löfven og hans partilederkolleger har en løsning.

Dagens Löfven-styrte regjering består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Denne sammensetningen har fått støtte av Centerpartiet og Liberalerna.

De fire har til sammen 167 representanter i den svenske Riksdagens 349 seters store forsamling. De var derfor avhengig av andre for å garantere at de ikke fikk et flertall mot seg i statsministeravstemningen – eksempelvis Vänsterpartiet.

Aksepterer ikke å bli utestengt

Den foreliggende avtalen mellom de fire partiene legger til grunn 73 punkter som regjeringen skal jobbe med, deriblant skattepolitikk, miljø, og integreringsarbeid.

I avtalen er det samtidig nedfelt at Vänsterpartiet ikke skal gis innflytelse. Det har ikke falt i god jord.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt venter å bli mer involvert for å sikre Löfven nytt mandat.
Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt venter å bli mer involvert for å sikre Löfven nytt mandat. (Foto: Anders Wiklund/AFP/NTB Scanpix)

– Vi liker ikke at Löfven har tatt så mange skritt til høyre. I tillegg er det ikke akseptabelt for oss å slutte oss til en enighet der det er vedtatt at Vänsterpartiet ikke skal få innflytelse. De ber om vår støtte, men inviterer oss ikke til samtaler, sier Sjöstedt.

«Dørmatter kjøpes på Ikea»

Tidligere på dagen forsøkte Löfven å roe stemningen ved å si at det fortsatt var mulig å finne sammen i enkeltsaker. Linda Snecker, riksdagsmedlem for Vänsterpartiet, sier til SVT at partiet må få garanti for at reformene de har fått igjennom i den forrige mandatperioden blir værende – deriblant gratis medisin til barn og gratis kollektivtilbud til unge om sommeren.

– Vi krever gjennomslag. Dørmatter kjøpes på Ikea. Vänsterpartiet er ingen dørmatte, sier Snecker til kanalen.

Marja Lemne, lektor ved Södertörns högskola i Stockholm, sier at partiet trolig vil kjempe ytterligere mot skattekutt for de rikeste. I den inngåtte avtalen er det blant annet en enighet om å fjerne toppskatten på arbeidsinntekt, som er pålagt dem som har en årsinntekt over 662.000 svenske kroner.

– Jeg synes det var både klokt og modig av Sjöstedt å hverken si klart ja eller klart nei før man har visshet om innflytelsen. Nå har han allerede fått Löfven til å si at Vänsterpartiet ikke vil behandles som på linje med Sverigedemokraterna, sier Lemne til DN.

Nå mener hun det er opp til Löfven å ta i mot Sjöstedts forhandlingsinvitasjon.

– Et annet utfall enn Löfven som statsminister, ville i dagens situasjon bety at sentrumspartienes støtte går tilbake til Alliansen. Det ville svekket deres troverdighet kraftig, sier hun.

Raste over sidebytte

Svensk politikk har stått i stampe siden valget i høst. De to største blokkene har tidligere ikke vist vilje til å finne sammen, eller danne et samarbeid med den tredje blokken – nemlig Sverigedemokraterna. Høyrepartiet ble landets tredje største etter valget.

Da Centerpartiet og Liberalerne nylig «brøt» blokkgrensene forrige uke og inngikk et samarbeid med Stefan Löfvens regjering, vakte det harme i resten av Alliansen. Kristdemokraternas Sara Skyttedal sto trolig for det største utbruddet da hun kalte sentrumspartiene for «Quislinger».

Skulle fire statsministeravstemninger mislykkes, går Sverige til nyvalg. Det kan tidligst holdes i april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du lagt merke til hvor ofte Johannes Høsflot Klæbo drikker under intervjuene? Dette kan være forklaringen
01:37
Publisert: