Milliardærer, statsledere og kongelige gjør klar privatflyene for å reise til Davos den kommende uken for blant annet diskutere klimaendringer, ekstremvær og andre risikoer som truer verden.

Det største trekkplasteret til årets World Economic Forum i Davos har meldt frafall. President Donald Trump og regjeringsrepresentanter sier de ikke vil stille «av hensyn til 800.000 storslåtte amerikanske arbeiderne som ikke får lønn». Også Storbritannias statsminister Theresa May har avlyst Davos-turen for å konsentrere seg om brexit-dramaet på hjemmebane.

Ny globalisering

Årets tema i vinterpyntede Davos er «Globalisering, versjon 4,0». President Trump er blant dem som klart og tydelig har vist sin skepsis til globalisering, multilaterale avtaler og organisasjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Vi må definere en ny tilnærming til globalisering, som er mer inkluderende. Globalisering skaper vinnere og tapere. Det er langt flere vinnere de siste 25 til 30 årene, men nå må vi ta oss av taperne; de som har havnet bak, sa Klaus Schwab, som grunnla dagens World Economic Forum i 1987 denne uken.

Som vanlig er det mer dagsaktuelle temaer som opptar de vel 3200 tilreisende enn agendaen som ble lagt for mange måneder siden.

– Davos vil domineres av angst rundt aksjemarkedene, svakere økonomisk vekst og internasjonal politikk. Det er færre statsledere som deltar i år enn i fjor, men de som deltar vil forsøke å skape tillit for å roe nervene hos investorer og næringslivet, sa sjeføkonom Nariman Behravesh hos IHS Markit til Reuters.

Totalt har rundt 60 statsledere tenkt seg til Davos. Japans statsminister Shinzo Abe har meldt sin ankomst og det samme har Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

– Diskusjonene i Davos kommer på et viktig tidspunkt. Det politiske tilbakeslaget mot globalisering truer ikke bare verdensøkonomien, men også den liberale internasjonale ordningen som har vært hjørnestenen til de hva som er oppnådd innenfor velstand, vekst og sikkerhet etter annen verdenskrig, sa førsteamanuensis Brian Klaas ved University College London til CNBC.

Kollaps for risikofylte veddemål

Verdens økonomiske forum la frem en rapport denne uken hvor over 1000 toppledere og eksperter fra ulike felt er blitt spurt hvilke farer de frykter mest i 2019. Ekstreme værforhold, lav vilje til å tilpasse seg klimaendringer og naturkatastrofer topper risikooversikten.

For ti år siden var det en kollaps i aksjer- og eiendomsprisene som var den største risikoen.

Hele 91 prosent frykter økte økonomiske spenninger mellom stormakter og erosjon av frihandelssystemet. Populisme, falske nyheter og politisk polarisering er også blant de ti mest akutte risikoene det kommende året.

– I historiebøkene vil 2016 bli året da begge sider av Atlanterhavet gamblet på populisme. 2019 vil bli husket som året da disse risikofylte veddemålene kollapset, sier Klaas til CNBC.

Verdenseliten på plass

Det er som vanlig en lang liste av statsministre, kongelige og en stor delegasjon næringslivstopper fra hele verden. Statsminister Erna Solberg meldte fredag at hun på grunn av arbeidet med regjeringskabal må trekke seg fra Davos. Russlands president Vladimir Putin vurderer å ta turen til Sveits.

– Ikke noe er utelukket, sa pressetalsmann Dmitrij Peskov tidligere denne uken.

Brasils nye nasjonalistiske president Jair Bolsonaro vil gjøre sin internasjonale debut og holde en tale på tirsdag.

– Jeg ønsker å vise verden at vi vil handle med alle, vil verdsette økonomisk frihet, bilaterale avtaler og skape en finanspolitisk balanse. Med disse elementene vil Brasil få økt sysselsetting og velstand, sa Bolsonaro denne uken på blant annet Twitter.

Microsoft-grunnlegger Bill Gates vil være på plass for å snakke om bruk av finansiell innovasjon for global helse. Transportdelingstjenesten Ubers toppsjef Dara Khosrowshahi skal diskutere hvordan kapitalismen kan endres for å skape mer inkluderende velstand for flere.

– Global handel og økonomisk vekst står i fare det kommende året. Det er derfor større behov enn noensinne for å fornye arkitekturen av internasjonalt samarbeid, sa president Børge Brende i World Economic Forum på en pressekonferanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sikkerhetsrom
På en ukjent adresse i Oslo har en familiefar bygget et sikkerhetsrom i frykt for inntrengere
01:40
Publisert: