Det internasjonale valutafondet (IMF) og Det hvite hus er helt uenige om president Donald Trumps planlagte skattereform.

Trump vil ha skattekutt på 5800 milliarder dollar i den kommende tiårsperioden. Han mener de reduserte skatteinntektene vil dekkes inn av økt økonomisk aktivitet som vil gi høyere økonomisk vekst, på tre prosent årlig, og dermed sikre provenyen, altså at skatteinngangen blir på dagens nivå.

Skeptikerne, ikke minst budsjetthaukene innad i Trumps eget republikanske parti, er svært skeptiske, ikke minst for utsiktene til økte underskudd.

IMF-direktør Vitor Gaspar.
– IMF-direktør Vitor Gaspar. (Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP Photo/NTB Scanpix) Mer...

Motsatt medisin

IMF foreskriver motsatt medisin av Trump. Valutafondet mener tvert om at skattene bør økes for å redusere underskuddene.

– Ideen om at man kan øke inntektene ved å kutte skattene er knapt nok empirisk dokumentert, sier IMF-direktør Vitor Gaspar til avisen Financial Times (FT).

Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tar enda hardere i.

– Dette er voodoo-økonomi. Det finnes ingen empiri for at skattekutt alene fører til økonomisk vekst. Det er rett og slett ikke riktig, sa Andreassen nylig til DN.

Irritert budsjettsjef

President Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney, leder for Office of Management and Budget, avviser kritikken fra IMF og andre.

Til FT sier han at IMF og andre kritikere har investert mye prestisje i å motarbeide Trumps skattereform, og at de ønsker at Trumps plan skal mislykkes.

– Hvis skattekutt virkelig fører til vekst, hva kan de da argumentere med for å sette opp skattene i fremtiden, sier Mulvaney til FT.

IMF kjøper heller ikke argumentene om at økte skatter hemmer veksten.

– Vi finner ikke systematiske bevis på at økende skatteprogressivitet skader veksten, sier Gaspar.

Mulvaney og finansminister Stephen Mnuchin argumenterer med at skattekuttene tvert imot vil redusere budsjettunderskuddene.

Tvil om reformen

Trumps skattereform er blitt varslet i måneder, helt siden han tiltrådte som president i januar. Det har med andre ord vært rikelig med tid til å bygge allianser og konsensus om å reformere det over tredve år gamle skattesystemet, som både republikanerne og demokratene er enige om trenger å moderniseres.

Trump trenger også en politisk seier etter å ha gått fra nederlag til nederlag, sist på helsereformen.

Men det politiske fotarbeidet er åpenbart ikke gjort, og kritikere fra alle fløyer var raskt ute med å slakte reformforslaget umiddelbart etter at Trump presenterte rammeverket for reformen sist måned. I mellomtiden har Trump lagt seg ut med stadig flere medlemmer i Kongressen, sist den republikanske senatoren Bob Corker. Noe han knapt har råd til fordi han trenger hver eneste republikaner i Senatet for å få gjennom reformen.

Detaljene i reformen lar også fortsatt vente på seg.

Demokratene har gjort det krystallklart at de ikke vil støtte en plan som kun tilgodeser de rike, og som dessuten er underfinansiert. Blant republikanerne er det særlig kostnadssiden og underskuddene som bekymrer.(Vilkår)

Kriserammede papirkonsernet Norske Skog
Det kriserammede papirkonsernet Norske Skog har nå kun én uke på å unngå konkurs. Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden er den pågående krisen i selskapet et hyppig diskusjonstema.
01:32 Min
Publisert: