Før finanskrisen for ti år siden advarte den amerikanske milliardæren Warren Buffett mot derivater og andre finansinstrumenter og kalte dem «finansielle masseødeleggelsesvåpen». Den tidligere sjeføkonomen for IMF kom med tilsvarende advarsler. Nå er det pavens tur.

– Djevelens dritt

I en detaljert rapport på status for verdens finansmarkeder kommer Vatikanet og pave Frans med kritikk av dagens finanssystem.

«Økonomiske og finansielle problemer opptar vår oppmerksom som aldri tidligere på grunn av den økende innflytelse de har på menneskehetens materielle velvære», skriver Vatikanet.

De retter skytset mot kredittforsikring (CDS- «credit default swaps»). De viser til hva som skjedde i perioden før finanskrisen i 2008.

«CDS-markedet utgjorde nesten like mye som verdens samlede verdiskaping. Denne typen avtaler, uten bruk av restriksjoner, har ført til etableringen av et marked hvor det oppmuntres til sjansespill og gambling på bekostning av andre. Dette er uakseptabelt fra et etisk synspunkt», skriver Vatikanet.

Paven har også tidligere vært kritisk til Wall Street og retningen verdens finansmarkeder har tatt. Under en tale i Bolivia i 2015 kalte han uregulerte, frie markeder for «djevelens dritt».

«Det er tydelig at usikkerheten rundt disse produktene gjør dem mindre akseptable fra et etisk synspunkt. Det gjør dem til tikkende, tidsinnstilte bomber, klare til å eksplodere og forgifte helsen til markedene», skriver Vatikanet.

Umoralsk finansmarked

Pave Frans har, fra han ble innsatt, gjort det klart at han ikke har sans for overflod og rikdom. Han har nektet å bo i den offisielle leiligheten og har valgt et enkelt rom i gjestehus.

I dokumentet slås det også hardt ned på skattesnyteri og etableringen av skyggebanker som ikke er regulerte.

Det advares mot umoral i finansmarkedet.

«Det er ikke umoralsk å bare tjene penger, men å benytte ulik informasjon til egen fordel, å skape enorme fortjenester som er skadelig for andre eller å utnytte en dominerende stilling for å tjene penger på bekostning av andre», skriver Vatikanet.(Vilkår)

Arbeidsgiveren skiftet navn. Da farget ansatte Monika om håret
Resepsjonist Monika Andersen pleide å ha lilla hår i Statoil fargen. I dag hadde hun rødt som i Equinor
00:53
Publisert: