Finansinstitusjonen ANZ oppjusterte onsdag morgen vekstprognosene for den kinesiske økonomien for 2023 – fra en tidligere ventet vekst på 4,2 prosent til 5,4 prosent. Årsaken er lettelser i smitteverntiltakene og nylig offentliggjorte støtteordninger til eiendomssektoren.

Det asiatiske teknologiselskapet Sea, som står bak netthandelstjenesten Shopee i Sørøst-Asia og en rekke populære spill, har kvittet seg med 7000 ansatte – eller rundt 10 prosent av arbeidsstyrken selskapet hadde ved årsskiftet.

Selskapet la frem kvartalsresultat på tirsdag som viste et lavere underskudd enn ventet. Dette sendte aksjekursen rett til værs ved New York-børsen på tirsdag. Aksjekursen endte handelsdagen 36,4 prosent høyere.

For ett år siden var selskapet Sørøst-Asias mest verdifulle selskap. Nedturen har vært svært bratt. Grunnlegger Forrest Li var Singapores rikeste med en formue på 22 milliarder dollar. De to partnerne var verdt 13,5 milliarder dollar. Nå er de tre til sammen verdt rundt fem milliarder dollar.

Frem til inngangen til denne uken falt børsverdien med 85 prosent – til vel 20 milliarder dollar.

– Det er rikelig med utfordringer. Selskapet må bevise at netthandel kan være lønnsomt. De må vise at de kan levere flere populære spill som kan sørge for vekst i spillmarkedet. Det er ikke gitt at de klarer det nå, sier analysesjef Ke Yan ved DZT Research i Singapore til Bloomberg.

Kinesisk nedbemanning

Facebook-eier Meta har kvittet seg med 13 prosent av de ansatte i løpet av den siste uken. Twitter, Lyft, Shopify og Salesforce har sendt flere tusen ansatte ut av lokalene og et tilsvarende antall som er på kontrakter har forsvunnet. Nå følger kinesiske storselskaper etter.

Det kinesiske internett- og teknologiselskapet Tencent legger frem kvartalsresultatet etter børsene i Asia stenger på onsdag. Selskapet var Asias mest verdifulle børsnoterte selskap vinteren 2021. Det ventes en flat omsetningsutvikling.

Fire kilder sier til Reuters at selskapet har startet en nedbemanning i tre av de seks forretningsområdene. Aksjekursen har steget med 32 prosent i november – senest 16,5 prosent på tirsdag. Den ligger 42,7 prosent lavere enn for ett år siden og 62 prosent levere enn i februar 2021.

Ingen panikk

CNBC meldte natt til onsdag at Amazon har begynt å kvitte seg med ansatte i blant annet Alexa-divisjonen, som står bak den kunstige intelligensteknologien, og nettspilldivisjonen. Dette har vært viktige satsingsområder for Amazon hvor selskapet så nye vekstmuligheter.

Amazon vil sparke rundt 10.000 ansatte denne uken, ifølge flere amerikanske medier. Hittil i november har amerikanske teknologiselskaper kvittet seg med 31.200 ansatte. Dette er det høyeste antallet som har fått fyken i teknologisektoren siden september 2015.

Analytikere hos Goldman Sachs mener dette ikke er et tegn på en resesjon.

«Vi fortsetter å mene at mange arbeidstagere som har mistet jobben vil være i stand til å få ny jobb relativt raskt. Den nødvendige reduksjonen i den samlede etterspørselen etter arbeidskraft vil først og fremst komme fra færre ledige stillinger enn økt arbeidsledighet», skriver Goldman Sachs-analytikere i en ny rapport.

Forsker Nela Richardson hos tenketanken ADP Research Institute anbefaler å ikke lese for mye av oppsigelsene i teknologisektoren.

– Teknologiselskaper er viktige for det totale sysselsettingsbildet, men ikke på grunn av den siste runden med nedbemanning. Jobbkutt er dårlige nyheter, riktignok, men bransjens innvirkning på sysselsettingen er mye mer nyansert enn antallet arbeidsplasser de skaper eller ødelegger. Teknologisektoren er viktig på grunn av dens evne til å endre arbeidsrutiner og driverne for økonomisk vekst, skriver Richardson i et notat denne uken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.