Da handelen stanset ved New York-børsen på onsdag ettermiddag hadde Singapore-selskapet Sea Ltd. lagt bak seg en ny rekorddag med en kursoppgang på nesten seks prosent. De siste syv handelsdagene har kursen steget med nesten 30 prosent.

Aksjekursen er mer enn firedoblet siden i fjor og børsverdien har passert 65 milliarder dollar. I samme periode har Amazons aksjekurs steget med 78 prosent i perioden og kinesiske Alibaba med 66 prosent.

Sea har vært et av mange asiatiske småselskaper som lenge unngikk å havne på radarskjermen til institusjonelle investorer. Dette endret seg etter at selskapets netthandelsløsning Shopee gikk forbi Alibaba-eide Lazada i antall brukere og transaksjoner i Sørøst-Asia i fjor høst.

– Vanskelig oppstart

Sea Ltd. ble startet av den kinesiske immigranten Xiaodong «Forrest» Li i et tradisjonelt asiatisk «shophouse» i Maxwell Road, et område som er mest kjent for gatemat i Singapores Chinatown, for 11 år siden. De første årene var det mobilspill som skapte inntekter.

Disse kommunene topper netthandelen i Norge
Oversikt over hvilke fem kommuner som ligger på toppen av netthandel i juni.
00:49
Publisert:

– Vi hadde en vanskelig oppstart. Dette var like etter den globale finanskrisen. Ingen så på Sørøst-Asia som en lovende investeringsmulighet. Det var veldig forskjellig fra hva det er i dag. Vi brukte egne penger og litt fra venner og familie, sa Li under en investeringskonferanse i Singapore denne uken.

Nå er han verdt over syv milliarder dollar. To andre toppsjefer er også blitt dollarmilliardærer under koronapandemien i takt med en aksjekurs som har gått rett til værs. Venner og familie som trodde på Li og selskapet sitter igjen med en svært høy gevinst.

Inspirasjonen var Steve Jobs og en tale Apple-grunnleggeren holdt til studenter ved Stanford University i 2005.

– Poenget i talen er at du skal gjøre det du virkelig brenner for i livet, ikke tenk så mye på alle praktiske årsaker. Følg hjertet ditt så vil du til slutt nå målet, sa Li.

Vekstmarked

Det sørøstasiatiske markedet for netthandel og digitale løsninger har eksplodert det siste året. Dette har skutt ytterligere fart under koronapandemien.

Sea Ltd. økte omsetningen med 58 prosent i første kvartal i år til 1,2 milliarder Singapore-dollar (åtte milliarder kroner). Selskapet går fortsatt med store underskudd.

Investeringsselskapet Temasek i Singapore, sammen med Google, har jevnlig oppjustert markedsprognosene for regionen. De mener størrelsen på den sørøstasiatiske internettøkonomien vil passere 300 milliarder dollar årlig i 2025 – en tredobling sammenlignet med i 2019.

Dette er en høyere vekst enn i Kina og India.

– Sørøst-Asia er et veldig fragmentert marked med ulike språk, tradisjoner og utgangspunkt, sa Li.

Med et par sveip på apper kan det meste bestilles fra smarttelefoner med hjemmelevering i storbyene allerede samme dag fra Sea-appen Shopee, Alibaba-eide Lazada og mange mindre konkurrenter.

– Vi har alltid trodd at en digital transformasjon var underveis og at vi måtte være forberedt på fremtiden, sa Li.

Koronapandemien førte til reiserestriksjoner i hele regionen, stengte kjøpesentre og behov for underholdning.

– Plutselig var fremtiden her – på en svært dramatisk måte. Det betydde at mange mennesker var avhengige av oss

Forrest Gump som forbilde

Som mange i Singapore har 42-åringen Li tatt et vestlig navn. Han valgte «Forrest» etter han så filmen «Forrest Gump» fra 1994 med Tom Hanks i hovedrollen.

– Han er ikke alltid den smarteste personen eller den sterkeste, men han har et hjerte av gull. På grunn av hans utholdenhet og pågangsmot levde han et veldig vellykket og meningsfullt liv ved å hjelpe mange andre, sa Xiaodong «Forrest» Li om «Forrest Gump»-strategien har han fulgt.

Populær short-aksje

Det kinesiske teknologi- og investeringsselskapet Tencent er inne på eiersiden med 20 prosent av aksjene, men det har også store amerikanske investeringsselskaper med på eiersiden – blant annet hedgefondene Tiger Global og Kora Management.

– Vi tror selskapet er et mini-Tencent som har mulighet til å bli et virkelig vellykket og stort selskap i global sammenheng, sier grunnlegger Daniel Jacobs i Kora, til Bloomberg.

Sea har gått forbi finansinstitusjonen DBS Group som Sørøst-Asias største selskap – målt i børsverdi. Internettselskapet har søkt om en digital banklisens i Singapore.

Sea-aksjen er et av de mest «shortede» ved New York-børsen, hvor investorer posisjonerer seg for at aksjekursen skal falle. Rundt åtte prosent av aksjene er lånt ut til investorer som venter på at kursen skal falle.

– Det er alltid noen som vil shorte utmerkede selskaper som Sea, Tesla eller Carvana – oftest på grunn av argumentet om en for høy verdifastsettelse. Det er en dårlig strategi, sier fondsforvalter Georg Krijgh hos Knight Tech Fund til Bloomberg.

Finansinstitusjonen DBS anbefalte investorer om å selge aksjen i begynnelsen av juli – før det siste rallyet.

– «Det er en teknologiboble akkurat nå. Verdivurderingen er for høy», skrev analytiker Sachin Mittal og satte et kursmål på 72,5 dollar.

På onsdag lå kursen på 145 dollar ved New York-børsen – nøyaktig det dobbelte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.