Investorer ønsket forutsigbarhet og klare meldinger fra den amerikanske sentralbanksjefen etter rentemøtet på onsdag. Det fikk de. Målet er å dempe inflasjonen i den amerikanske økonomien til to prosent. Det går mot et nytt rentehopp i juli.

– Fra dagens perspektiv, er en renteøkning på enten 50 eller 75 basispunkter mest sannsynlig på vårt neste møte. Det vil avhenge av innkomne data og utsiktene for økonomien, sa sentralbanksjef Jerome Powell på pressekonferansen.

Lettede markeder

Da Tokyo-børsen åpnet for handel noen timer etter at USA-børsene hadde stengt med en oppgang, var det med positive fortegn. Nikkei-indeksen steg umiddelbart med over to prosent. Også ved børsene i Seoul og Sydney, som åpner samtidig, var det en bred oppgang.

I morgenrapportene fra finansinstitusjoner i Asia er det undring, og en god dose tvil, rundt signalene fra USA og hva det vil bety for aksjemarkedene.

– På en eller annen måte klarte Fed å trekke en tynn tråd mellom inflasjonsbekjempende tiltak og samtidig ikke gi inntrykk av at dette ikke blir en resesjon, i alle fall ikke en hard resesjon. Markedene signaliserer de er lettet, skriver ING-teamet i Singapore, ledet av analysesjef Robert Carnell.

Fed kuttet vekstprognosene for USA i 2022 fra en vekst på 2,8 prosent til 1,7 prosent på grunn av flere og høyere renteøkninger enn hva som har ventet tidligere. For de neste to årene ventes det en vekst i den amerikanske økonomien på under to prosent.

– Det er høyt nok til at det ikke er grunn til å rope resesjon. Når det er sagt, og gitt rullebladet deres, er det litt merkelig hvorfor noen skal tro på prognosene, kommenterer ING-teamet.

Finansinstitusjonen har ingen tro på at turbulensen i markedene er over.

– Vi kan få intervalltrading fremover inntil vi finner ut av dette. Handelsvolum er relevant for å definere slutten på bjørnemarkeder. Volumet på onsdag var bedre enn de siste ukene, men var lavere enn på tirsdag. Dette er sannsynligvis ikke over, konkluderer ING.

Blir tvunget til å kapitulere

Mens store deler av verden sliter med høye priser og rentekomiteer som er klare på avtrekkeren, er situasjonen annerledes i Japan. Her er styringsrenten fortsatt negativ og sentralbanken sier den ikke har planer om å komme med endringer på kort sikt.

Den japanske valutaen har svekket seg kraftig på kort tid og lå på 135 yen mot en amerikansk dollar i timene før rentehevingen i USA. Den svake valutaen førte til at importregningen i mai var 48,9 prosent høyere enn for ett år siden. Eksporten økte med 15,8 prosent.

Utenlandske investorer rømmer fra det japanske obligasjonsmarkedet.

I forrige uke solgte de statsobligasjoner til 1100 milliarder yen (81 milliarder). Den japanske sentralbanken kjøpte statspapirer til 2200 milliarder yen på tirsdag – det meste beløpet siden de startet i 2016.

– Vi tror at Bank of Japan blir tvunget til å kapitulere på et tidspunkt, sier porteføljeforvalter Russel Matthews hos hedgefondet BlueBay Asset Management, som gjør seg klar til en åpen kamp mot den japanske sentralbanken, til Bloomberg tv.

BlueBay, som forvalter rundt 127 milliarder dollar, shorter japanske statspapirer bekrefter hedgefondets investeringsdirektør overfor Bloomberg.

– Bank of Japans avkastningskontroll på obligasjonsrenten er uholdbar, sier Mark Dowding.

«Last man standing»

Den tiårige renten på statspapirer ligger på 0,25 prosent i Japan.

Det er mer enn dobbelt så høyt som det var i hele fjor. Den japanske sentralbanken har intervenert i markedet fra slutten av 2021 i et forsøk på å stabilisere obligasjonsrenten.

«Bank of Japan er den siste som fortsatt står oppreist ( «last man standing»). For å være ærlig, jo mer markedet angriper den amerikanske og europeiske sentralbanken, jo mer sannsynlig er det at den japanske sentralbankens fremtidsguiding vil ende svært rotete. Det vil ha enorme implikasjoner for globale renter», skriver Deutsche Bank i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.