Det settes nye rekorder daglig ved de amerikanske børsene. På fredag steg teknologiindeksen Nasdaq med 2,2 prosent og endte på historiske 6701,26. Dow Jones-indeksen endte forrige uke på 23,434 – kun åtte poeng lavere enn toppnoteringen fra forrige tirsdag. Den japanske Nikkei-indeksen har ikke vært høyere siden 1996.

Bred global oppgang

De amerikanske teknologigigantene har overrasket med knallresultater. Amazon steg med over 13 prosent på fredag og aksjekursen passerte for første gang 1100 dollar – en ny rekord. Grunnlegger Jeff Bezos inntok topplasseringen som verdens rikeste person – foran Bill Gates.

Heller ikke Microsoft-aksjonærer har grunn til å klage. Det var en solid omsetnings- og resultatvekst for selskapet. Bill Gates har nesten solgt seg helt ut av selskapet han etablerte og eier kun 1,3 prosent av aksjene.

Over halvparten av selskapene som inngår i den amerikanske S&P 500-indeksen har lagt frem resultater. En foreløpig oppdatert oversikt fra JPMorgan Chase viser en resultatvekst på 8,4 prosent og en omsetningsvekst på 6,3 prosent.

– Den globale økonomiske oppgangen, som begynte ved slutten av 2016, begynner å

bevege seg til selskapene nå. Denne inntjeningssesongen er i ferd med å bli sterk, sier aksjestrateg Patrick Palfrey hos Credit Suisse til Bloomberg.

Resultatveksten for de europeiske selskapene som inngår i Stoxx 600 Index er på åtte prosent. Av selskapene som har lagt frem resultater i den asiatiske nøkkelindeksen MSCI AC Asia Pacific er resultatveksten på 14 prosent.

Høy kinesisk etterspørsel

Bygg- og anleggsvirksomheten har skutt fart igjen i Kina, India og Sørøst-Asia, hvor det er igangsatt store offentlige infrastrukturprosjekter.

Caterpillar, som leverer utstyr til blant annet anleggs- og gruveindustrien, økte omsetning og resultat med 25 prosent. Selskaper, som inngår i Dow Jones-indeksen med en børsverdi på over 80 milliarder dollar, er en av børsvinnerne med en oppgang på 48 prosent i år.

Kina er et lyspunkt – også for selskaper som har skuffet investorer. General Electric, som gjennom flere tiår var en stjerne på den amerikanske børsen, skuffet med en elendig resultatrapport tidligere i oktober, økte ordreinngangen for helsedivisjonen med 20 prosent fra Kina. Aksjekursen har falt med 34,1 prosent i år.

Brennevin til topp

Finansinstitusjoner tror at den kinesiske veksten vil bli svakere de neste kvartalene etter at partikongressen nå er avsluttet og president Xi Jinping har fått et tydelig mandat til å kunne fortsette.

«Kinesiske forbrukere ser lyst på situasjonen. Andelen åpne jobber mot arbeidssøkende er nesten rekordhøy, lønningene har steget og ledigheten har falt. Forbrukerne vil klare å stå imot den forventende svakere veksten bedre enn resten av økonomien», skriver Capital Economics.

Også for kinesiske selskaper, som selger det meste av produksjonen på det lokale markedet, har tredje kvartal vist seg å være bra. Kweichow Moutai, som er verdens største produsent av brennevin, mer enn fordoblet resultatet.

Selskapet har en børsverdi på 787 milliarder yuan (965 milliarder kroner) – en fordobling på ett år. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med under ti prosent.

De største kinesiske selskapene fikk en resultatvekst på 27,7 prosent i september. Dette er den høyeste resultatveksten på en måned på nesten seks år.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: