Like etter nyttår kom Apple med et sjeldent resultatvarsel om sviktende salg i Kina som sendte sjokkbølger i markedet. Etter børsslutt i USA tirsdag, kom fasiten.

Apple fikk en omsetning på 84,3 milliarder dollar i kvartalet. Det er ned fem prosent fra samme kvartal i 2017, da endte omsetningen på 88,3 milliarder dollar. Resultatet per aksje endte på 4,18 dollar. Internasjonalt salg sto for 62 prosent av inntektene for kvartalet.

Smarttelefonmarkedet har stagnert over hele verden. I Kina, som har vært et av de viktigste vekstmarkedene for Apple, falt enhetssalget av smarttelefoner med 11 prosent i siste kvartal, ifølge Strategy Analytics.

Dette er tall som Apple ikke ønsker å bekrefte. For første gang oppgir de ikke enhetssalget – kun omsetningen.

I løpet av siste kvartal passerte det totale Iphone-salget 1,5 milliarder enheter totalt siden lanseringen i 2007. Frem til 30. september i fjor ble det solgt 1,47 milliarder enheter. Sannsynligvis ble det solgt i overkant av 70 millioner Iphoner i siste kvartal.

Iphone inntektene falt

Årets siste kvartal er tradisjonelt det beste for Apple med nylanseringer av Iphone på høsten. Fra årets siste kvartal i 2016 til 2017 økte omsetningen med 10 milliarder dollar – tilsvarende 12,3 prosent vekst.

Iphone- inntektene falt 15 prosent, sammenlignet med året før. Samtidig steg inntektene fra alle andre produkter og tjenester 19 prosent. Inntektene fra andre Apple- tjenester endte på 10,9 milliarder dollar. Inntektene for Mac steg 9 prosent, mens inntektene for Ipad vokste 17 prosent.

- Selv om det var skuffende å miste inntekts-veiledningen, håndterer vi Apple på lang sikt, og kvartalsresultatene viser at den underliggende styrken i vår virksomhet går dypt og bredt, sier Apples konsernsjef Tim Cook i pressemeldingen.

Historisk kursfall

Analytikere og investorer har vært i tvil om hvor alvorlig situasjonen er for Apple hos analytikere og investorer. Aksjekursen nådde en topp på 233,5 dollar i oktober før den falt til 142 dollar i begynnelsen av januar. Børsverdier på nesten 400 milliarder dollar har forsvunnet.

«Våre analytikere tror det har vært en betydelig økning i Iphone-lagrene», skrev finansinstitusjonen Bernstein i forkant av resultatfremleggelsen.

Apple ga guiding for inneværende kvartal under resultatpresentasjonen. De venter en omsetning på mellom 55 og 59 milliarder dollar.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura, som følger de asiatiske markedene tett og Apples underleverandører, er svakt optimistiske.

«Vi tror etterspørselen etter smarttelefoner, også for Apple i Kina, ikke vil bli verre», skrev et analytikerteam ledet av Donnie Teng og Aaron Jeng før Apple-resultatet ble fremlagt.

Investorer og analytikere har vært i tvil om hvor alvorlig situasjonen er for Iphone-produsenten, og før resultatene ble presentert etter stengetid tirsdag, lå aksjen flat på børsen.

Like før halv tolv tirsdag kveld har Apple-aksjen rast opp 6,13 prosent i etterhandelen, og blir handlet for 164,16 dollar.

– Midnatt for Apple

Hvis svikten i Iphone-salget fortsetter må Apple skape vekst innenfor andre områder. Iphone fyller 12 år i år. Spekulasjonene om at Apple skulle lansere fjernsynsapparater eller en elektrisk bil har ikke slått til.

Hva som står igjen er økosystemet som knytter sammen over 1,3 milliarder Iphone og Ipad-brukere og hvordan disse skal legge igjen mer penger på kjøp av apper, tjenester, finanstjenester og innhold.

I fjorårets tredje kvartal økte tjenesteinntektene med 17 prosent og passerte for første gang 10 milliarder dollar.

– Klokken har slått midnatt for Apple, sier analytiker Daniel Ives hos meglerhuset Wedbush i en ny analyse.

Han mener at Apple henger etter konkurrentene Disney, Netflix og Amazon i å tilby innhold i form av serier og filmer.

– Det å bygge innhold organisk er en langsom og vanskelig måte å gå frem på. Det fremhever behovet Apple har for å foreta større, strategiske oppkjøp i løpet av det neste året, ifølge Ives.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Endelig er elbilen Audi E-tron kommet til Norge: Men hvor langt går den når det er minus 10, snø og slaps?
03:08
Publisert: