Den lave valgdeltakelsen er et skår i gleden for den 39 år gamle franske presidenten, som nå har fått frie hender politisk til å sette i verk sitt EU- og næringslivsvennlige politikk.

–Rekordmange hjemmesittere svekker den nyvalgte nasjonalforsamlingen i Frankrike, sier Nasjonal Front-leder Marine Le Pen, som selv sikret seg et sete fra den nordlige byen Henin-Beaumont.

Det hindrer likevel ikke Macrons parti i å få en av de største majoritetene i den franske nasjonalforsamlingen etter krigen, mens Nasjonal front kun ser ut til å få et sted mellom seks og åtte seter.

Sosialistleder trakk seg

Den store valgseieren for Republikken på vei betyr sviende nederlag for de øvrige, etablerte partiene. Spesielt nedslående var det for Sosialistpartiet, som hadde majoritet med 280 representanter i den utgående nasjonalforsamlingen.

Partiet til tidligere president François Hollande kunngjorde like etter prognosene at de hadde tapt valget, og generalsekretær Jean-Crishophe Cambadelis trakk seg. Han uttalte at "venstresidens tap i dette valget ikke kan overses".

Partiet ligger an til å få mellom 27 og 49 seter, noe som betyr at de mister godt over 200.

Republikansk opposisjon

Både prognoser og valgdagsmålinger viser at sentrum-høyre-partiet Republikanerne vil bli det nest største partiet.

Med 57 prosent av stemmene telt lå partiet an til å få 23 prosent av stemmene, noe som ifølge målingene gir rundt 125 seter.

Partileder François Baroin kunngjorde like etter de foreløpige resultatene at han ønsket Macron "lykke til" ettersom han ønsker å se Frankrike lykkes, samtidig som han sa at partiet vil utgjøre hovedopposisjonen i nasjonalforsamlingen.

–Vi vil være sterke nok til å kunne fremme våre syn, sa han.

Ungt og kvinnelig

I tråd med Macrons valgkampløfter er om lag halvparten av partiets kandidater nykommere i politikken, hentet fra akademia, næringsliv eller lokal aktivisme. Den andre halvparten utgjør en blanding av sentrumspolitikere, moderate venstrefolk og moderate høyrefolk fra Frankrikes etablerte politiske partier. Rundt halvparten partiets kandidater er kvinner.

Dermed ligger det an til at det franske parlamentet vil være yngre, og ha flere kvinner og mer etnisk mangfold enn noensinne.

Macrons suksess er ifølge analytikerne bygget på det overveldende ønsket velgerne har om å kaste ut de kjente politikerfjesene, som har fått skylda for mange år med lav vekst, korrupsjon, sosiale spenninger og høy arbeidsledighet.

Macron-bølge

Noen analytikerne advarte imidlertid om at Macron-bølgen kunne føre til at velgerne stemte blindt i søndagens valg, og dermed ga presidenten for mye makt.

–Man kunne tatt en geit og gitt den støtte fra Macron, og den ville hatt en god mulighet til å bli valgt, sa den politiske analytikeren Christophe Barbier etter den første valgrunden forrige uke.

Han fikk støtte fra den venstreorienterte journalisten Edwy Plenel, som sa at selv "esler" kunne bli valgt til parlamentet hvis de ridde på Macron-bølgen.

Kandidatene som led nederlag i forrige valgrunde kastet seg også på dyrekommentarene, og hevdet Macron-støttede flodhester eller skogmus enkelt kunne sikret seg seter i parlamentet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.