Irakiske regjeringssoldater, politi og paramilitære styrker «frigjorde hele sentrum av Hawija og fortsetter fremmarsjen», sier generalløytnant Abdel Amir Yarallah.

Regjeringshæren og allierte styrker innledet med støtte fra den USA-ledede koalisjonen offensiven mot IS-bastionen i september. Onsdag meldte styrkene at de hadde kjempet seg inn i byen og torsdag ble ifølge Yarallah sentrum erobret.

Når Hawija faller, gjenstår bare små utposter av det enorme landområdet som den ytterliggående islamistgruppen erobret i Irak i 2014.

FN sa tirsdag at 12.500 personer hadde flyktet fra Hawija siden offensiven startet. FNs humanitære kontor anslår at så mange som 78.000 sivile er igjen i byen. Humanitære organisasjoner har gjort klar leirer og krisesentre som har kapasitet til 70.000 mennesker.

Hawija ligger 230 kilometer nord for Bagdad. Byen har vært en opprørsbastion helt siden den amerikanske invasjonen i 2003 og er blitt kalt «Iraks Kandahar», en henvisning til byen som ligger i Talibans kjerneområde i Afghanistan.

Befolkningen i Hawijas er overveiende sunnimuslimsk, og mange har dyp mistro til så vel sjiamuslimene i regjeringen i Bagdad som kurderne som er i flertall i tilgrensende områder til Hawija.(Vilkår)

Se trailer: Hva vil folk si
02:00
Publisert: