Loven i Irak sier nemlig at presidenten må nominere den kandidaten som den største blokken i parlamentet utpeker, og at han ikke har lov å avvise kandidaten, skriver Arab News.

Samtidig krever demonstrantene en uavhengig statsminister uten tilknytning til noen partier.

Flertallsalliansen, som ledes av militslederen Hadi al-Amiri og støttes av Iran, har nominert Basra-guvernør Asaad al-Eidani.

– Fordi jeg ønsker å stoppe blodet og opprettholde freden, og med respekt til Assaad al-Aidani, nekter jeg å nominere ham, sier presidenten i en uttalelse torsdag, ifølge avisen.

Flere hundre er drept

– Derfor har jeg sagt ifra til parlamentet at jeg er villig til å fratre presidentposten slik at de, som representanter for folket, kan se hva som er passende.

Adel Abdel Mahdi trakk seg som statsminister i november etter to måneders sammenhengende demonstrasjoner i gatene i Bagdad og i sjiaområdene i sør.

Flere hundre demonstranter er drept siden masseprotestene begynte, de fleste i gatekamper med irakiske sikkerhetsstyrker, andre av væpnede grupper som har stormet protestleirer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.