– USA fremmer offentlig en politikk som har som formål å skade Irans økonomi og iranske borgere og selskaper så hardt som mulig, sa landets advokat Mohsen Mohebi under det første rettsmøtet.

Det er ventet at rettsmøtene i Den internasjonale domstolen (ICJ) vil gå over fire dager denne uken.

Atomavtalen

USAs president Donald Trump besluttet tidligere i år å trekke seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Avtalen vil ikke effektivt kunne hindre Iran hvis landet bestemmer seg for å utvikle atomvåpen, hevder Trump.

Dermed ble amerikanske sanksjoner mot Iran gjeninnført. De har allerede rammet landets økonomi hardt, og valutaen rijal har mistet halvparten av sin verdi siden april.

Misfornøyde iranere har gjennomført flere streiker og protester, og i helgen ble finansminister Masoud Karbasian avsatt.

Konflikt med EU

USAs allierte i Europa reagerte kraftig på Trumps beslutning om å skrote Iran-avtalen. EU har truet med å straffe europeiske selskaper som retter seg etter de amerikanske sanksjonene.

Likevel har en rekke store europeiske selskaper – blant dem Total, Peugeot, Siemens og Daimler – innstilt sin virksomhet i Iran.

Irans advokater i ICJ mener USAs gjeninnførte sanksjoner strider mot en tosidig avtale som landene inngikk i 1955.

En midlertidig kjennelse kan komme om noen måneder, men det vil gå flere år før saken er endelig avgjort i Den internasjonale domstolen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen iq-test og padletevling med NHSTs nye konsernsjef
– Jeg kommer nok heller til å invitere på en hyggelig tur i skogen, Sier Hege Yli Melhus Ask.
01:24
Publisert: