Ifølge statlig iransk tv er ti personer drept i demonstrasjoner i landet de siste dagene. Ifølge tv-stasjonen skal væpnede demonstranter ha forsøkt å ta over politistasjoner og militærbaser da iranske sikkerhetsstyrker slo tilbake. Flere andre også skal ha blitt skutt, og tallet på arresterte skal være på flere hundre personer etter demonstrasjonene som startet torsdag.

Kjetil Selvik er seniorforsker og Iran-ekspert ved Chr. Michelsens Institutt.
Kjetil Selvik er seniorforsker og Iran-ekspert ved Chr. Michelsens Institutt. (Foto: Christopher Olssøn)

– Hvis det stemmer at det er ti drepte, så er det et høyt tall i forhold til det som var tilfellet i 2009. Sist var det mange som ble fengslet og forfulgt i ettertid, men ikke mange ble skutt på gaten. Det er et tegn på at regimet har tenkt å gå hardt ut fra start for å hindre at dette utvikler seg, sier Kjetil Selvik, seniorforsker og Iran-ekspert ved Chr. Michelsens Institutt på Universitetet i Bergen.

Han mener demonstrasjonen er særlig alvorlig for president Hassan Rouhani fordi den sittende presidentens politiske prosjekt har vært å være en modererende kraft innad i Iran og å bygge bro mot vesten.

– Men det er vanskelig å være en modererende kraft når det åpnes ild, sier Selvik som påpeker at den vanlige anklagen mot demonstrasjoner i landet er at ytre makter er ute etter å destabilisere landet.

Forventning om vekst

Det har vært høye forventninger blant iranere om at atomavtalen med USA skulle gi Iran et solid økonomisk løft. Selv om landet har økt oljeproduksjonen betydelig, er arbeidsledigheten forblitt høy, spesielt blant landets unge. Innbyggerne rammes av stigende priser.

Under demonstrasjonene i Teheran den siste uken har noen demonstranter ropt «Død over Rouhani».

Joachim Nahem er seniorrådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
Joachim Nahem er seniorrådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. (Foto: Christopher Olssøn)

Seniorrådgiver Joachim Nahem ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) påpeker at det kan komme større og mer voldelige protester. Men han tror det som har skjedd til nå ikke er av samme omfang og karakter som de voldsomme opptøyene i 2009, som startet i etterkant av valget.

– De var ekstremt alvorlige, og hvor nær opptøyene var å velte regimet har man nok ikke tatt innover seg. Det som tiltar nå, har ikke hatt samme omfang og karakter. Det handler mer om forventninger om økonomisk vekst, og reformer som er uteblitt. Det som skjer nå kan sees på i sammenheng med en uforløst arabisk vår, sier Nahem.

Han tror maktapparatet i Iran er bedre forberedt på opptøyene denne gang. Nahem påpeker også at Iran har et mer autoritært styre og profesjonelt maktapparat enn flere av landene der sittende regimer ble veltet under den arabiske våren i Nord-Afrika og Midtøsten i 2010 og 2011. Samtidig tror han at middelklassen er avventende.

– En del kan være redde for at en arabisk vår ikke nødvendigvis gjør det bedre for dem, sier Nahem.

Frykter maktbruk

Leder for menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, mener derimot demonstrasjonene potensielt er mye farligere for makthaverne denne gang.

– Erfaringsmessig så har regimet etter slike hendelser en tendens til å gjenopprette fryktbarrieren. Tidligere har det vist seg i form av et økt antall henrettelser, arrestasjoner og at de prøver å stramme grepet. Frykten blant folk er deres hovedinstrument, og det må de gjenopprette til enhver tid, sier Amiry-Moghaddam.

En iransk kvinne hever armen i røyken fra tåregassen ved universitetet i Teheran under demonstrasjonene sist lørdag, som var den tredje dagen på rad med protester.
En iransk kvinne hever armen i røyken fra tåregassen ved universitetet i Teheran under demonstrasjonene sist lørdag, som var den tredje dagen på rad med protester. (Foto: AFP/NTB Scanpix)

Han tror ledelsen vil forsøke å roe ned tilstanden før de virkelig tar i bruk maktmidlene. Amiry-Moghaddam har venner og et nettverk av folk som jobber for dem i landet. Han får opplyst at gatene i Teheran i morgentimene første nyttårsdag var preget av at både uniformerte og ikkeuniformerte sikkerhetsstyrker er overalt i gatene. Han mener at demonstrasjonene denne gang har en bredere støtte i folket også utenfor de store byene, og at dette er en viktig forskjell fra tidligere.

– Den politiske ledelsen prøver å late som dette ikke er stort, at det er forbigående og at det handler om dyrere brød og bensin. Men dette er alvorlig i deres øyne, sier Amiry-Moghaddam.(Vilkår)

Snørekord i USA
Byen Erie i USA har opplevd opptil 165 cm snø i julen.
00:39
Publisert: