– Israel møter nå en marerittaktig situasjon der Iran er på frammarsj i Syria, med hensikt om å starte en krig som vil bety slutten for Israel, sier Wimmen i International Crisis Group.

20 raketter fra det Israel mener var iranske styrker ble avfyrt mot israelske stillinger på de okkuperte Golanhøydene natt til torsdag. Fire av rakettene ble skutt ned, resten landet i Syria, og ingen israelere ble såret.

Midtøsten-ekspert Anders Persson ved Universitetet i Lund mener Iran ikke lenger har insentiv til å avstå fra å angripe Israel, som er en av USAs nærmeste allierte, etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran.

– Jeg tror dette er en måte for Iran å svare på det som har skjedd den siste tiden, men det på en så begrenset måte at det ikke skal lede til en større konfrontasjon, sier Persson.

Et bestemt Israel

Den israelske hæren angrep flere titall militærmål i Syria kort tid etter rakettangrepet – mål som ifølge Israel er iranske. Det israelske angrepet blir omtalt som den største israelske militæraksjonen i nabolandet siden krigen i 1973.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 23 soldater drept i de israelske angrepene, 18 av dem utlendinger. Syriske myndigheter har opplyst at tre personer ble drept og to såret, uten å opplyse om noen av dem var iranere.

– Israel er fast bestemt på å konfrontere Iran i Syria og drive dem ut av landet, spesielt fra posisjoner nær Israels grense og Golanhøydene, sier Persson.

Situasjonen mellom Iran og Israel er ikke bare betent, men også preget av motstridende påstander. Aktivistene i SOHR sier det var Israel som først angrep Syria også natt til torsdag. Syriske statsmedier melder at den regimekontrollerte byen Baath ble bombardert fra Golanhøydene før rakettene gikk andre veien.

Flere medier skriver at Israel har stålsatt seg for iranske rakettangrep som svar på det israelske luftangrepet 9. april mot flybasen T4 i Syria, der sju iranere ble drept.

Russland med nøkkelrolle

Iranske myndigheter har ikke kommentert angrepene mot Golanhøydene, og analytikere i Teheran hevder rakettangrepet ble utført av syriske styrker.

– Hva enn som foregår i Syria skjer under syrisk kommando. Israelerne vil gjøre dette om til en Israel-Iran-greie, noe det ikke er. De vil bare fremprovosere en situasjon for å drepe syrere og iranere som kjemper mot IS og al-Qaida, sier analytiker Mohammed Marandi som deltok i det iranske atomforhandlingsteamet.

EU har bedt partene beherske seg, vise tilbakeholdenhet og unngå enhver opptrapping. Flere eksperter mener imidlertid at nøkkelen til å unngå en større konfrontasjon ligger i Moskva, som har tette bånd til både Teheran og Tel Aviv.

– Med mindre Russland stepper inn, og fungerer som en megler mellom Israel og Iran, er faren for en eskalering stor, sier analytiker Nicholas Heras i New American Security.

Samtidig hevder analytikeren Yossi Mekelberg i den London-baserte tankesmia Chatham House at det israelske angrepet "sannsynligvis ble utført med Russlands tause samtykke".

– Russland ønsker ikke at Iran får for mye makt og innflytelse i Midtøsten, sier han.

Ordkrig om svakheter

Begge partene har forsøkt å hevde at sammenstøtene har avslørt den andres svakheter. Flesteparten av rakettene fra Syria penetrerte Israels "Iron Dome" og traff flere nøkkelmål, inkludert en rekke etterretningsbygninger, hevder Marandi.

Men den israelske brigadegeneralen Nitzan Nuriel, tidligere direktør i Israels kontraterrorbyrå, hevder rakettene ble skutt ned.

– Nå er ballen på iransk side. De bestemmer om de vil eskalere konflikten eller innse at de ikke klarer å utføre flere handlinger mot oss, sier Nuriel.

Iran fordømmer Israel

– Iran fordømmer kraftfullt sionist-regimets angrep på syrisk territorium, sier talsmann Bahram Ghasemi i det iranske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået ISNA.

– Angrepene ble utført med påskudd som var funnet på av dem selv og uten grunnlag, legger han til.

Israelske kampfly angrep en lang rekke mål i Syria natt til torsdag. Angrepene rammet iranske mål i landet, ifølge israelske myndigheter.

Angrepene ble iverksatt etter at det ble skutt raketter fra Syria mot israelske stillinger på Golanhøydene. Det israelske militæret har opplyst at det var iranske styrker i Syria som avfyrte rakettene.(Vilkår)