Etter at den amerikanske presidenten Donald Trumps Twitter-utspill i helgen sendte oljeprisen opp og økte risikoen for en militær konfrontasjon mellom USA og Iran, svarer sistnevnte nå med samme mynt.

Uro i oljemarkedet

Irans utenriksminister Javar Mohammad Zarif svarer Trump på Twitter med en ironisk tone hvor han etterligner presidentens egen Twitter-melding.

– ANSE OSS SOM LITE IMPONERTE: Verden hørte enda tøffere skryt for noen måneder siden. Og iranere har hørt dette – om enn mer sivilisert – i 40 år. Vi har eksistert i tusener av år og sett imperier falle, inkludert vårt eget, som varte lenger enn enkelte nasjoner har eksistert. VÆR FORSIKTIG! Skriver Zarif på Twitter.

Det hele startet da den iranske presidenten Hassan Rouhani søndag uttalte at «Fred med Iran vil være all freds mor, og en krig med Iran vil være all krigs mor». Dette falt ikke i god jord hos Trump, som på Twitter meldte «Aldri, aldri true USA igjen ellers vil du lide konsekvenser få i historien noen gang har lidd.»

Dette skjer etter at den amerikanske presidenten lenge har motsatt seg atomvåpenavtalen fra 2015. Trump-administrasjonen anser Iran som en destabiliserende kraft i Midtøsten, og mener avtalen styrker Irans muligheter for å etablere et sterkere regionalt nærvær, skriver BBC.

Etter helgens Trump-utspill steg oljeprisen markant.

– Dette skaper uro og spenning i markedet. Siden sanksjonene ble fjernet har Iran økt oljeproduksjonen med 800.000 fat. Dersom denne produksjonen faller fra, blir det stramt i markedet, sa sjefanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, til DN mandag.

I Iran førte Trumps utspill til at den nasjonale valutaen falt kraftig mot dollaren, som førte til protester i hovedstaden Teheran, skriver The Guardian. Avisen skriver at Trumps tone også ble kritisert i Europa, som allerede er i stor uenighet med presidenten over hans avgjørelse om å trekke USA ut av atomvåpenavtalen fra 2015.

Europeiske ledere sier det ikke finnes bevis for at Iran bryter avtalen, men sliter med å beskytte selskaper som fortsatt handler i Iran fra fryktede amerikanske sanksjoner.

Risiko for militær konfrontasjon

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, mener man ikke skal undervurdere risikoen for militær konflikt.

– Man skal ikke se bort fra risikoen for en militær konfrontasjon, og jeg mener den er større enn tidligere. Trump brukte tilsvarende retorikk mot Nord-Korea, hvor man på kort tid så en mildere tone, så man må ikke legge altfor mye i det. Samtidig er det farlig ikke å ta dette på alvor, sa Melby til DN mandag.

I Iran anses Trumps Twitter-utspill for å være en form for psykologisk krigføring, men bekymringene er likevel ikke altfor store. Til The Guardian sier Iran-kommentator Foaz Izadi at Trump forsøker å vende landets oppmerksomhet vekk fra innenrikspolitikken i forkant av valgene i november.

– Han brukte samme type retorikk mot Nord-Korea men har over de siste månedene gitt dem mye av det de ville ha fra USA. Strategien har vært tøff på retorikk men med lite substans, når det kommer til amerikanske interesser, sier Izadi, men mener fremdeles iranerne er bekymret, og anser Trump som en «farlig person.»(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: