Iranske myndigheter innrømmer at passasjerflyet fra Ukraine International Airlines ble skutt ned ved en feil, kort tid etter avgang fra Teheran 8. januar. Alle de 176 menneskene om bord mistet livet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj minnes de omkomne.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj minnes de omkomne. (Foto: HO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / NTB Scanpix)

– Vi forventer forsikringer om at de er villige til å gjennomføre en grundig og åpen granskning, at de skyldige blir stilt til ansvar, at de omkomne blir returnert til Ukraina, at de betaler erstatning og at de beklager via diplomatiske kanaler, sier Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas utenriksminister Vadym Prystajko opplyste fredag at landet har sendt et team på rundt 50 etterforskere til Iran, og at disse har fått tilgang til ulykkesflyets såkalt svarte bokser, ferdsskriveren og taleregistratoren.

– Iranske myndigheter samarbeider fullt ut, sa han.

Det var elleve ukrainere blant de 176 som omkom i ulykken.

Myndighetene i Iran har også invitert USA, Canada og andre til å delta i etterforskningen, og opplyste lørdag at de svarte boksene vil bli sendt til et utenlandsk laboratorium for analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.