I 2012 ble det saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco utsatt for et av de mest ødeleggende dataangrepene i historien. I løpet av noen timer ble innholdet på 35.000 datamaskiner fjernet eller ødelagt.

Selskapet, som står for rundt ti prosent av verdens oljeproduksjon, kunne ikke betale leverandører. Den elektroniske kommunikasjonen med kunder og finansinstitusjoner stanset opp og ansatte måtte finne gamle skrivemaskiner fra 1970-tallet og nedstøvede telefakser.

Året etter ble datasystemene til en rekke amerikanske banker utsatt for et såkalt DoS-angrep («denial of service»), hvor titusenvis av datamaskiner forsøkte å komme seg inn på nettsystemene samtidig. Dette førte til et sammenbrudd.

Samme år ble flere tusen datamaskiner ved Las Vegas-kasinoet Sands ødelagt etter at eieren, den jødiske republikaneren Sheldon Adelson, foreslo at USA burde bombe Iran med atomvåpen.

– Det er blitt vanskeligere å angripe offentlige amerikanske etater og institusjoner direkte. De kommer til å finne stedfortredere, blant annet forsyningskjeder og tredjepartsleverandører, sier direktør Jim Rouse hos datasikkerhetsselskapet Horangi i Singapore til Nikkei.

10.000 angrep i minuttet

New York Times skriver at Irans militære angrep kan være avsluttet, men at trusselen fra dataangrep har økt.

– Iran har evne og har hatt en tendens til å igangsette destruktive angrep. Du må innse at neste dataangrep kan være det siste som rammer deg, sier direktør Christopher C. Krebs ved Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, som er en del av Department of Homeland Security, til New York Times.

Ifølge Texas-guvernør Greg Abbott har det vært en kraftig økning i dataangrep mot etater og institusjoner i den amerikanske delstaten. Tidligere i uken var det inntil 10.000 angrep i minuttet mot delstatens datanettverk, sa Abbot til Texas Tribune.

– Vi hat sett Iran bli en mer fremtredende trussel enn mange gir dem æren for, sier datasikkerhetsekspert Trevor Logan hos tenketanken Foundation for the Defense of Democracies til CBN News.

Han maner at målet ikke er å ødelegge mest mulig, men å skape forstyrrelser.

– Det er et interessant trusselbilde da det retter seg mer mot mellomstore selskaper, banker og tilsvarende, sier han.

Siden 2009 har iranske hackere angrepet amerikanske interesser jevnlig.

– Vi har vært i krig med Iran i over et tiår, men folk var ikke klart over det. Cyberangrep er det eneste området hvor Iran har denne typen rekkevidde. Det er den enkleste måten å foreta seg noe mot USA, sier teknologidirektør James Lewis ved Center for Strategic and International Studies til Popular Mechanics.

– Holder å være god

Avanserte digitale våpen er fritt tilgjengelig på internett.

– Jeg ønsker ikke dette skal fremstå som alarmerende, men risikoen for cyberangrep fra Iran er større enn den noen gang har vært, sier direktør Mike Sexton ved Middle East Institute til Popular Mechanics.

Amerikanske etterretningstjenester identifiserte Iran, Russland, Kina og Nord-Korea som USAs cyberfiender i den siste utgaven av «World Wide Threat Assessment», som oversendes Senatets etterretningskommisjon.

«De er kanskje ikke så teknisk sofistikerte som andre, men de har hatt suksess med sine cyberoperasjoner. Der trenger du ikke være best. Det holder å være god», skriver etterretningssjef Dan Coats.

Datasikkerhetseksperter frykter angrep mot infrastruktur, kraftnettet, flyplasser og finanssektoren.

– Med riktig tilgang kan en avansert hacker fjerne data, endre bankbalanser og gjennomføre transaksjoner. Tenk deg konsekvensene av dette. Dette er marerittscenarioet, sier advokat Peter Marta, som tidligere ledet datasikkerhet hos finansinstitusjonen JPMorgan Chase, til Airforce Magazine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.