Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble de to militærbasene Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Ikke noe av dette er bekreftet av USA.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrker i Iran. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Det er rundt 70 norske soldater ved Ain al-Asad-basen, som har deltatt i den amerikanskledede koalisjonen mot IS i Irak siden 2015.

Artikkelen fortsetter under videoen

Historien bak spenningen mellom USA og Iran
Her er en tidslinje som går fire tiår tilbake, fra gisselsituasjonen til denne ukes droneangrep som drepte Qassem Soleimani
01:34
Publisert:– Vi har fått tilbakemeldinger på at ingen norske soldater er kommet til skade under angrepene, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter, til NTB.

– Soldatene er ved godt mot. Ingen av de norske soldatene har kommet til skade, sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Arbil i Nord-Irak.

«Den voldsomme hevnen fra Revolusjonsgarden har startet», skriver Irans Revolusjonsgarde, en eliteenhet i det iranske forsvaret, på den krypterte meldingstjenesten Telegram.

– Ønsker ikke krig

Den iranske utenriksministeren bekrefter at landet sto bak angrepet.

«Iran foretok, og har avsluttet, forholdsmessige selvforsvarstiltak i henhold til artikkel 51 i FN-pakten mot baser hvor det feige angrepet mot våre borgere og høytstående tjenestemenn ble utført fra. Vi ønsker ikke en opptrapping eller krig, men vil forsvare oss mot enhver form for aggresjon», skriver Java Zarif på Twitter.

Et væpnet angrep på en stat gir staten rett til å utøve selvforsvar i tråd med folkeretten. Retten til selvforsvar, individuelt eller kollektivt, fremgår av artikkel 51 i FN-pakten. Selvforsvarsretten er imidlertid begrenset til å gjelde ved væpnet angrep og forutsettes avløst av tiltak fra Sikkerhetsrådets side.

Iranske offiserer har lagt ut det iranske flagget på Twitter-kontoer. Dette blir sett på som et tilsvar til USAs president Donald Trump, som la ut det amerikanske flagget etter droneangrepet mot Qasem Soleimani for fem dager siden.

«Presidenten er blitt underrettet og overvåker situasjonen tett og konsulterer med sitt nasjonale sikkerhetsteam», sier Det hvite hus i en uttalelse.

Børsene faller – gull, olje og bitcoin stiger

Tokyo-børsen startet dagen med et fall på nesten tre prosent. Også i Australia og Sør-Korea er det en bred nedgang. Dow Jones Futures falt med nesten 400 poeng. Olje- og energiselskaper går i motsatt retning. De største oljeselskapene i Australia har steget.

Oljeprisen (brent spot) har vært på 71,2 dollar fatet – over tre prosent høyere enn på tirsdag. Prisene på gull og kryptovalutaen bitcoin har vært betydelig høyere.

Gullprisen, som blir sett på som en trygg havn for investorer, ligger på over 1600 dollar for en unse. Det er syv år siden den var like høy. Amerikanske dollar har også styrket seg mot andre valutaer. Dollarindeksen ligger på 97 – opp fra 96,6.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.