– De amerikanske sanksjonene mot Iran, som kommer i dag (tirsdag), vil tvinge iranerne til å velge: Enten må de rette seg etter USAs krav med tanke på atomvåpenprogrammet deres og den regionale terroren deres, eller så risikerer de at regimet kollapser og faller, skriver Yisrael Katz på Twitter.

– Den første muligheten er god, den andre er fantastisk, legger den israelske etterretnings- og transportministeren til.

Ikke hinder på lang sikt

At USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran følger president Donald Trumps beslutning i mai om å trekke USA fra Iran-avtalen. Allerede før sanksjonene trer i kraft har uro for Irans økonomi utløst flere protester i landet.

Israel har under ledelse av statsminister Benjamin Netanyahu vært blant de fremste kritikerne av atomavtalen. Israel mener den ikke hindrer at iran utvikler atomvåpen på lengre sikt, og hevder avtalen gjør det mulig for Iran å utvikle ballistiske missiler og finansiere militante grupper rundt om i Midtøsten.

Flere vil beholde avtalen

Atomavtalen ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den innebar at økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring ble opphevet i bytte mot innsyn i landets atomprogram.

EU og en rekke andre land ønsker å beholde atomavtalen, og peker på at internasjonale inspektører regelmessig har kunnet bekrefte at Iran overholder sin del av den.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er Europas mest populære sted for denne typen luftsport akkurat nå
– Du kan fly fra klokken ni om morgenen til ti om kvelden, sier Hilde Marie Pedersen. Hun er speedflyer, og syns anlegget i Loen er luksus.
01:27
Publisert: