De halvstatlige iranske nyhetsbyråene viser til sekretæren i Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd, Ali Shamkhani.

– Amerikanerne bør vite at det hittil er diskutert 13 hevnscenarioer i rådet. Selv dersom det blir enighet om å gjennomføre det svakeste scenarioet, vil det være et historisk mareritt for amerikanerne, sier han.

Trump kan ha gjort en alvorlig feilvurdering dn+

– Dersom amerikanske styrker ikke forlater regionen vår frivillig, kommer vi til å sørge for at de blir båret ut horisontalt, sier han.

Hva de 13 hevnscenarioene går ut på, er ikke kjent.

Mange tråkket til døde i begravelse

Store menneskemengder oppsøkte tirsdag Soleimanis hjemlandsby Kerman sørøst i Iran for å følge ham til graven.

Ifølge iransk TV brøt det ut panikk i trengselen der mange omkom.

– 32 landsmenn mistet livet og 190 er skadd, opplyser sjefen for den iranske redningstjenesten, Pirhossein Koolivand, til iransk TV.

Millioner av iranere har de siste dagene hyllet general Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk attentat i Irak fredag. Myndighetene i Teheran varsler hevn.
Millioner av iranere har de siste dagene hyllet general Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk attentat i Irak fredag. Myndighetene i Teheran varsler hevn. (Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix)

Videoer og bilder lagt ut i sosiale medier viser kaotiske tilstander der det blir gitt førstehjelp og forsøkt gjenoppliving på flere mennesker, mens pårørende gråtende ser på.

Det vises også bilder fra en bygning der det ligger svarte likposer langs veggene.

Kerman ligger nesten 1.000 kilometer sørøst for Teheran, der over 1 million mennesker tok farvel med Soleimanis kiste mandag.

Angre bittert

Blant de flere hundre tusen som var samlet i Kerman på tirsdag var Revolusjonsgardens øverste leder Hossein Salami.

– Hevnen er vår, og den vil bli så kraftfull at amerikanerne bittert kommer til å angre denne handlingen, sa han.

Oljeanalytiker: – Situasjonen er nær umulig å analysere

Det er første gang i historien at Iran ærer en mann ved å holde minneseremonier i flere byer, noe som ikke engang skjedde da Den islamske republikkens grunnlegger ayatolla Ruhollah Khomeini døde i 1989.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.