Etter snart en uke med protester mot regimet i Iran kom USAs president Donald Trump med tydelig støtte til demonstrantene.

– Endelig går det iranske folket mot det brutale og korrupte iranske regimet, skrev Trump på Twitter tirsdag.

– Folk har lite mat, stor inflasjon og ingen menneskerettigheter. USA følger med! la han til.

USAs utenriksdepartement ber Iran slutte å blokkere sosiale medier som brukes av demonstrantene. Og FN-ambassadør Nikki Haley sier USA vil be Sikkerhetsrådet og FNs menneskerettsråd holde krisemøter om situasjonen i løpet av noen dager.

En talsperson for utenriksdepartementet åpner for å innføre flere sanksjoner mot Iran som reaksjon på behandlingen av demonstrantene.

– Bruker alle midler

Også Irans øverste leder uttalte seg om demonstrasjonene tirsdag, for første gang siden de begynte.

I en tale til krigsenker kledd i svarte, heldekkende drakter sa Khamenei at Irans fiender bidrar til å spre protestene.

– Under de siste dagers hendelser har fiendene kommet sammen og brukt alle midler – penger, våpen, politikk og sikkerhetstjenestene – for å skape problemer for det islamske systemet.

Han sa ikke direkte hvilke fiender han hadde i tankene – men Irans regjering skal ha rettet pekefingeren mot USA, Storbritannia og Saudi-Arabia.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley avviser Khameneis anklager. Men USAs utenriksdepartement bekrefter at de støtter demonstrantene og at de ber andre land gjøre det samme.

Mange drepte

Minst 22 mennesker skal være drept i Iran siden protestene begynte i forrige uke. Statlige medier melder at ni mennesker ble drept natt til tirsdag, blant dem et medlem av den mektige revolusjonsgarden.

Ifølge iransk TV ble et medlem av revolusjonsgarden drept og tre andre såret da de ble beskutt med en jaktrifle i byen Najafabad. En rekke andre mennesker er blitt drept i byene Qahdarijan og Khomeinishahr.

Uroen startet som en mindre protest mot prisstigning og høy arbeidsledighet, men har siden spredt seg. Et bredt spekter av regimekritikere under ulike paroler har gjennomført små demonstrasjoner i flere byer.

– Rom for kritikk

Irans president Hassan Rouhani har understreket at iranerne står fritt til å demonstrere, men han advarer mot bruk av vold.

– Det må være rom for kritikk av myndighetene og offentlige institusjoner, men kritikk er noe annet enn voldsbruk og å ødelegge offentlige eiendommer, sa han søndag.

Mandag fulgte Rouhani opp og understreket at det også kan komme noe godt ut av demonstrasjoner.

– Kritikk og protester er en mulighet, ikke en trussel, sa Rouhani.

Det iranske nyhetsbyrået ILNA melder imidlertid at 450 mennesker er pågrepet i forbindelse med uroen bare i Teheran de siste tre dagene.

Lederen for Revolusjonsdomstolen i Teheran, Mousa Ghazanfarabadi, mener det er åpenbart at demonstrantene kan siktes for å ha gått til krig mot Gud. Det er en forbrytelse som i Iran kan straffes med døden.

(©NTB)(Vilkår)

Snørekord i USA
Byen Erie i USA har opplevd opptil 165 cm snø i julen.
00:39
Publisert: