– USA har aldri tilgitt Iran siden den islamske revolusjonen i 1979 og okkupasjonen av den amerikanske ambassaden i Teheran. USAs syn på Iran har siden da nærmest vært preget av hat, noe som forklarer amerikanernes irrasjonelle utenrikspolitikk mot Iran. Iran er nå USAs hovedfiende i regionen, og får skylden for alt som er galt, sier Hilde Henriksen Waage, historieprofessor og Midtøsten-ekspert ved Universitetet i Oslo.

Fredag, dagen etter at Iran skjøt ned en amerikansk drone, uttalte president Donald Trump at han planla et militært angrep på tre mål i Iran som gjengjeldelse.

Trump twitret at han trakk tilbake ordren i siste liten etter at han fikk vite at 150 mennesker kunne miste livet.

I et tv-intervju senere på dagen kom imidlertid Trump med en uttalelse som kunne tolkes som en trussel om bruk av amerikanske masseødeleggelsesvåpen – eller i alle fall en trussel om massive ødeleggelser.

– Hvis det bryter ut krig med Iran, vil det bli «utslettelse som dere aldri før har sett», sa presidenten i intervjuet med NBC News.

Trump understreket også at han ikke ønsker krig, og at han ikke vil stille betingelser for å starte samtaler med iranske myndigheter. Han gjentok at det er uakseptabelt hvis Iran skaffer seg atomvåpen.

– Hvis dere vil snakke om det, så er det fint. Hvis ikke, kan dere leve i en ødelagt økonomi i lang tid, var presidentens budskap til Iran.

Den nye hovedfienden

Sjahen av Iran var lenge USAs nærmeste allierte i Midtøsten og Persiagulfen. USA hadde investert stort i sjahen, både politisk og økonomisk, for at Iran skulle beskytte amerikanske interesser i regionen.

– Iran skulle være USAs sheriff i regionen, sier Waage, og påpeker også at det innebar å beskytte Israel mot aggressive araberstater i området.

Okkupasjonen av den amerikanske ambassaden var en ekstra ydmykelse for USA. Med ayatollah Khomeini og det nye regimets velsignelse ble ambassaden stormet og over 50 diplomater holdt som gisler i over ett år.

Åtte amerikanske soldater ble drept i et mislykket forsøk på å frigi gislene, og hele det mislykkede veddemålet på sjahen bidro til at Jimmy Carter ikke ble gjenvalgt som president.

Waage sier at det faktum at mange ledende amerikanske kongressmedlemmer, inkludert presidenten, er godt voksne, gjør at de husker katastrofen i Iran for knapt 40 år siden, og som dominerte nyhetssendingene i godt over et år frem til den endelige løslatelsen av gislene i januar 1981.

Irrasjonelt syn på Iran

Waage sier hun ikke har noen illusjoner om at Iran er uskyldsrene. Like lite som at USAs nye bestevenn i Midtøsten, Saudi-Arabia, eller Israel er det.

– USAs irrasjonelle politikk mot Iran er skadelig for amerikanske interesser. USA har ingenting å tjene på en krig, og et desperat Iran kan forårsake enormt mye kvalm og skade. Dette er et meget farlig spill, sier Waage.

Hun sier en krig som stenger Hormuzstredet for skipstrafikk vil sende oljeprisen til himmels, noe som er i hverken USA eller Iran, eller i verdensøkonomiens interesse.

Waage sier dette er en politikk som er i Saudi-Arabia og Israels interesse. Hun mener det ikke er tilfeldig at Trumps første utenlandsbesøk som president var til Saudi-Arabia. Eller at Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig kalte opp en israelsk bosetning på den omstridte Vestbredden etter Donald Trump.

– President Obama forsøkte seg med en tilnærming til Iran, blant annet med atomavtalen. Det førte til et meget kjølig forhold til Israel. Det første Trump gjorde da han ble president var å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem, og rive i stykker atomavtalen. Dette har kun bidratt til å øke spenningen i regionen, og nå står vi på randen av en krig mellom USA og Iran, sier Waage.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.