– Det var virkelig dramatisk. Salget stupte med 50 prosent, sier Ion Anghel der han småhutrer ved kaffevognen han eier like ved Samuel Becket-broen i Dublins Docklands-område.

Anghel, som kom fra Romania i 2005, snakker om finanskrisen i 2008.

– Men siden har det gått rette veien. Jeg ser at stadig nye finansselskaper etablerer seg i strøket her, så det er helt tydelig en brexit-effekt, mener han.

Stor suksess

Kieran Donoghue, sjef for finansdivisjonen i det statseide selskapet Ireland Development Agency (IDA), kunne nylig legge frem en rapport som viste en sterk økning i antall arbeidsplasser hos alle de utenlandseide selskapene i Irland. Landet kan skilte med å ha den sterkeste veksten i eurosonen tre år på rad. I fjor var veksten i bruttonasjonalproduktet 5,2 prosent. På fire år er arbeidsledigheten halvert til seks prosent.

Her bygger finanskjempen J.P Morgan 12.000 kvadratmeter nye kontorer i Docklands i Dublin.
Her bygger finanskjempen J.P Morgan 12.000 kvadratmeter nye kontorer i Docklands i Dublin. (Foto: Per Thrana)

De siste månedene har en rekke av finansmarkedets giganter, som JP Morgan, Barclays, Bank of America, Merrill Lynch, TD Securities, AlterDomus, ratingselskapet Kroll/KBRA og forsikringsselskapene Legal and General, Chaucer, Beasley Re, XL Catlin og Northern Trust, flyttet finansarbeidsplasser fra London til Dublin. Årsaken er frykten for at en hard brexit neste år skal skape hindringer for den frie kapitalflyten mellom Storbritannia og resten av EU.

– Vi har rimelig bra suksess så langt, ja. Men usikkerheten er svært stor. Disse store finansgigantene vil jo i utgangspunktet ikke flytte fra London. Men de må samtidig forberede seg på at det kan bli en hard brexit, og da må de sikre tilgangen til EU-markedet, sier han.

Særlig Paris, Frankfurt og Luxembourg er blant byene som konkurrerer mot Dublin om å få disse finansarbeidsplassene.

Negativt for Irland

Men selv om pågangen fra finansaktørene nå øker kraftig i Dublin, er Donoghue klar på at både IDA og majoriteten av irene helst skulle sett at Storbritannia ble med videre i EU.

–Storbritannia er vår desidert største handelspartner. En rekke små og mellomstore privateide selskaper, blant annet innen mat- og landbruksvarer, har Storbritannia som sitt primærmarked. Så selv om vi får store investeringer fra finans-, legemiddel- og teknologiselskaper nå som følge av brexit, vil det ikke være nok til å kompensere for de tapene vi kan få i andre deler av økonomien. Brexit representerer større risikoer enn muligheter for Irland. Både av denne årsak, og selvfølgelig på grunn av vår historie og kultur, ville vi foretrukket at de ble med videre.

Kieran Donoghue i Ireland Development Agency (IDA) jobber aktivt for å få finansgigantene til å flytte fra London til Dublin, i skarp konkurranse med både Luxembourg, Paris og Frankfurt.
Kieran Donoghue i Ireland Development Agency (IDA) jobber aktivt for å få finansgigantene til å flytte fra London til Dublin, i skarp konkurranse med både Luxembourg, Paris og Frankfurt. (Foto: Gorm K. Gaare)

Kan styre seg for amerikanerne

Kaffeselger Ion Anghel byr på en spesialespresso i duskregnet. Noen hundre meter unna er arbeiderne i full gang med å bygge JP Morgans nye hovedkontor.

– Jeg er her fra klokken fem hver morgen. Da er det mye anleggsfolk innom. Så kommer finansfolkene. Men jeg har få amerikanske kunder, sier han.

– Men det er bare et par hundre meter til 2500 ansatte på Facebooks europeiske hovedkontor?

– De kommer aldri hit. De lever i et bur som i dyrehagen. De er aldri ute. Nei, amerikanere kan du ha for meg, sier Anghel. (Vilkår)

Facebooks europeiske hovedkontor med 2500 ansatte i bydelen Docklands i Dublin.
Facebooks europeiske hovedkontor med 2500 ansatte i bydelen Docklands i Dublin. (Foto: Per Thrana)
Skei Grande om presset: - Jeg er redd for hva dette gjør med rekrutteringen til politikken
For meg har ikke dette handlet om meg som person, sier Skei Grande. Den nye kulturministeren er opptatt av at medietrykket hun har stått i ikke skal skremme andre fra å delta i politikken.
01:01
Publisert: