USAs nasjonale orkansenter opplyser at den nordlige veggen i orkanens øye er kommet inn over de lavtliggende øyene. De sterkeste vindene befinner seg rundt øyet, men mens øyet passerer, kan det være nærmest helt stille.

De siste beregningene viser at Irma nå vil bevege seg oppover vestkysten av Florida i retning av Tampa.

Ifølge orkansenteret har orkanen vokst i styrke på grunn av det uvanlig varme vannet i havområdet mellom Cuba og Florida. Vannet holder en temperatur på hele 32 grader.

Irma har lagt seg på en kurs noe lenger vest enn tidligere beregnet. Nå slipper Miami å få stormens øye rett over seg, selv om byen godt vil merke både vind med orkan styrke og flere meter høy stormflo.

600 kilometer bred

Orkanen ventes å få landkjenning igjen i St. Petersburg på vestkysten natt til mandag før den går inn i innlandet i det sentrale Florida. Men den er så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

I det sørvestlige Florida ventes stormfloa å kunne bli nesten fem meter høy, mer enn nok til å legge hele hus fullstendig under vann.

Dreiningen mer mot vest kom uventet på mange i Tampa-området, selv om begge kyster var grundig advart. Folk skyndte seg å spikre sponplater foran vinduer og fortøye båter bedre. 260.000 mennesker i St. Petersburg fikk ordre om å evakuere.

Til sammen er 6,5 millioner mennesker blitt bedt om å evakuere.

Merkes allerede

Orkanen merkes allerede i Florida, med kraftige bølger, regnvær og sterk vind som har blåst ned trær. Over 400.000 mennesker har også mistet strømmen, og det kan ta flere dager før de får den igjen.

Guvernør Rick Scott advarte folk om at siste sjanse for å evakuere nærmet seg raskt. Flyplassene i det sørlige Florida er stengt, og biler sitter i en saktegående kø helt opp til Georgia og Tennessee.

Titusener av mennesker som ikke kunne eller ikke rakk å komme seg bort, har det siste døgnet stått i lange køer med madrasser og mat for å komme inn i tilfluktsrom i sportshaller og andre store bygninger.

Stengt ned

I påvente av orkanen har USAs forsvar evakuert Sentralkommandoen som holder til i Tampa. Også Kennedy Space Center er stengt, i likhet med alle fornøyelsesparkene i Orlando, som Walt Disney World og Sea World. Til sammen 29 sykehus og 300 sykehjem er også evakuert.

Likevel har noen trosset myndighetenes advarsler og valgt å bli igjen, selv i de mest utsatte områdene som Florida Keys, enten for å passe på husene sine eller båtene sine.

I Key West har politiet opprettet nødsentre i skoler for de siste etternølerne, men disse sentrene har hverken personale eller tjenester av noe slag. Etternølerne har fått klar beskjed om at de ikke kan regne med noe hjelp før stormen er over.

25 omkomne

Minst 25 mennesker har mistet livet på flere karibiske øyer siden Irma først traff Barbuda onsdag og siden passerte over Saint Martin, St. Barts, Jomfruøyene og Turks og Caicosøyene.

Det siste landet som fikk kjenne orkanens vrede, var Cuba, der 1,5 millioner mennesker ble evakuert fra nordkysten. Myndighetene sier det er store skader på øyene og småbyene i området.

Havanna slapp unna det verste, men enorme bølger og stormflo har ført til at havvann har oversvømmet lavtliggende deler av byen. 4.000 mennesker er evakuert fra områdene langs den berømte strandpromenaden Malecón.(Vilkår)

Advokat langer ut mot bilister, gående og syklende som forsinker Strava-tidene
Les Christian Lundin sitt leserbrev i DN i lenken under.
01:25
Publisert: