Private forsikringsselskaper nekter å forsikre titusener eiendommer i Florida mot flom, fordi eiendommene ligger for flomutsatt til. Det gjelder særlig lavtliggende eiendommer nær kysten.

Det gjelder også Donald Trumps golfresort Mar-A-Lago i Palm Beach, på sydøstkysten av Florida.

President Donald Trump og kans kone Melania har blant annet tatt i mot Japans statsminister Shinzo Abe og hans kone Akie Abe på Mar-A-Lago.
President Donald Trump og kans kone Melania har blant annet tatt i mot Japans statsminister Shinzo Abe og hans kone Akie Abe på Mar-A-Lago. (Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix)

Omstridt forsikring

Trump og hans eierselskap Trump Organization har derfor benyttet seg av en omstridt statlig forsikringsordning for Mar-A-Lago. Nettavisen Huffington Post skriver at anlegget er forsikret gjennom det statlige National Flood Insurance Program (NFIP). Dette programmet tilbyr rimelige forsikringer i flomrammede områder.

En talsperson for The Federal Emergency Agency (Fema) opplyser til avisen at Trump har fullforsikret anlegget, noe som i praksik betyr at anlegget bare er forsikret opp til et bestemt nivå, ikke den fulle bygningsmessige verdien. Men at forsikringen av Mar-A-Lago ikke er subsidiert.

«Enorme områder blir ubeboelige»

NFIP ble etablert i 1968 og er omstridt fordi skattepenger går til å forsikre dyre private eiendommer i strandsonen. NFIP går med kraftig underskudd, i snitt 1,4 milliarder dollar i året, og skylder før Irma 25 milliarder dollar til finansdepartementet.

Programmet skulle etter planen stenges ned ved utgangen av denne måneden, men president Trump forlenget fredag programmet på ubestemt tid.

Slipper unna denne gang

Mar-A-Lago, Palm Beach og østkysten av Florida ser ut til å slippe unna de verste konsekvensene av Irma, som ligger an til å ta en mer vestlig kurs og ramme vestkysten.

Dokumentarfilmskaperen Michael Moore, som ikke har mye til overs for Trump, har uansett vært ute på Twitter og antydet at Trump bør åpne Mar-A-Lago som tilfluktsted for flomevakuerte.(Vilkår)

Advokat langer ut mot bilister, gående og syklende som forsinker Strava-tidene
Les Christian Lundin sitt leserbrev i DN i lenken under.
01:25
Publisert: