Gjennom fredag og lørdag har Irma hamret mot nordkysten av Cuba, og gjort store skader. Det har kommet flere rapporter om at turistanlegg langs kysten og på øyer ved nordkysten av Cuba.

Det statlige kubanske nyhetsbyrået Granma opplyser at tusener er evakuert, inkludert turister. Det er meldt om materielle skader, men ingen dødsfall på Cuba, som kjent for å ha effektive beredskapsrutiner for stormer og orkaner.

Lørdag ettermiddag lokal tid var stormen over i Havana, og folk trakk ut for å se på skadene i hovedstaden.
Lørdag ettermiddag lokal tid var stormen over i Havana, og folk trakk ut for å se på skadene i hovedstaden. (Foto: Yamil Lage/AFP Photo/NTB Scanpix)

Øker før Florida

US National Hurricane Center oppgraderte natt til søndag Irma fra kategori tre til fire, på en skala der fem er kraftigst.

De amerikanske orkanekspertene sier Irma øker i styrke på vei fra Cuba, nordover mot USA og Florida. Det er ventet at Irma først rammer Key West, før stormen fortsetter nordover langs vestkysten av Florida.

Irma karakteriseres av at stormer er meget bred, og at den beveger seg relativt langsomt. Det betyr at den i motsetning til mange tidligere orkaner som raskt sveiper over før den beveger seg videre, blir liggende over tid og gjøre skade. I tillegg til vinden, er regn, stormflo og oversvømmelser ødeleggende for liv, helse og eiendom.

Det er vente at Irma fortsatt vil ha styrke til å rasere områder nord for Florida, i delstatene Georgia, Alabama og Sør-Carolina.

På den positive siden meldes det at den tropiske orkanen José sannsynligvis vil fisle ut og miste mesteparten av styrken før den når bebodde øyer i Karibia.

Natt til søndag lokal tid begynte Irma å gjøre seg gjeldende på The Southernmost Point i Key West, Florida.
Natt til søndag lokal tid begynte Irma å gjøre seg gjeldende på The Southernmost Point i Key West, Florida. (Foto: Rob O'Neal/The Key West Citizen via AP/NTB Scanpix)

Irmas voldsomme ferd

Det er så langt bekreftet 24 døde siden Irma rammet de første bebodde øyene i Karibia onsdag denne uken.

Her er Irmas raseringer:

  • Onsdag: Slo først inn over den lille øystaten Antigua og Barbuda. Øyen Barbuda med rundt 1800 innbyggere ble nærmest lagt helt i ruiner, og de aller fleste bygninger har skader eller er ødelagt. Én person omkommet.

St. Martin/St. Maarten. Øyen som deles mellom Frankrike og Nederland fikk store materielle skader og det er meldt om flere omkomne.

Store skader på øyene Anguilla og St. Kitts og Nevis.

De amerikanske jomfruøyene og De britiske jomfruøyene melder om store materielle skader, blant annet i den populære turistbyen St. Thomas. Minst åtte døde.

Puerto Rico slipper unna det verste, men opp mot en million mennesker rammes av langvarige strømbrudd.(Vilkår)

  • Torsdag: Store materielle skader på øyen Hispaniola, som deles mellom Den dominikanske republikk og Haiti. Det samme gjelder øygruppen Turks og Caicos.
  • Fredag: Flere øyer på Bahamas evakueres, men øystaten slipper unna det verste. Irma når Cuba.
  • Lørdag: Irma sveiper langs nordkysten av Cuba og gjør til dels store materielle ødeleggelser, blant annet på turistanlegg. Kubanske myndigheter har evakuert fra de mest utsatte områdene.
  • Søndag: Irma slår inn over Key West søndag morgen lokal tid og beveger seg nordover langs vestkysten av Florida. Irma oppgraderes fra kategori tre til fire på vei fra Cuba til Florida.
MexicoKatia
Advokat langer ut mot bilister, gående og syklende som forsinker Strava-tidene
Les Christian Lundin sitt leserbrev i DN i lenken under.
01:25
Publisert: