Orkanen Irma vil trolig rase innover mot Florida i helgen. De siste prognosene tyder på at Miami vil bli rammet på søndag. Det kan bli den største evakueringen i USA på over ti år.

- Det er best at hele sydøstre USA våkner opp og er oppmerksomme. Det kommer til å bli fullstendig ødeleggende, sier Brock Long, sjef for den amerikanske katastrofemyndigheten Fema.

Guvernøren i Florida har erklært katastrofetilstand, og ifølge ABC News har 650.000 mennesker allerede fått beskjed om å forlate den sørlige delen av delstaten. Totalt kan opp mot 1,2 millioner mennesker bli omfattet av evakueringsordren i Florida totalt.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tenker på hva som skjedde for to uker siden, sier orkanforskeren Brian McNoldy, med henvisning til situasjonen i Texas etter orkanen Harvey.

Flere nye dødsfall

Katastrofemyndigheten på Puerto Rico brukte i likhet med flere andre myndigheter ordet «minst» da de fredag morgen opplyste at to personer er bekreftet døde.

Tallet på antall døde er oppe i minst 13 etter Irmas ferd i Karibia.

Dødstallet på De amerikanske Jomfruøyer ble bekreftet av lokale myndigheter, samt en talsperson for guvernør Kenneth Mapp, melder nyhetsbyrået AFP.

De amerikanske Jomfruøyer er en øygruppe i De små Antiller i Karibia. Det amerikanske territoriet har et areal på 346 kvadratkilometer.

Flere tusen mennesker har fått hjemmene sine ødelagt. Røde Kors opplyser at omkring 1,2 millioner mennesker har blitt rammet av orkanen.

Flere øyer rasert

Irma er allerede den kraftigste orkanen som noensinne har vært registrert i Atlanterhavet. Siden orkanen først fikk landkjenning i Barbuda onsdag morgen, har den rasert den fransk-nederlandske øya St.-Martin, den franske øya St.-Barthélemy og den britiske kolonien Anguilla.

De små nederlandske besittelsene Sint Eustatius og Saba er også rammet.

– Det er absolutt ødeleggelse. Øya står så å si under vann. Slik det ser ut nå, er Barbuda knapt beboelig, sier Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne.(Vilkår)

Ni år gamle Huang ble sendt 200 mil bort fra familien for å bli verdens beste
Hver dag spiller over 300 millioner kinesere nasjonalsporten bordtennis. Møt talentet Huang Tse Tien (9) på toppidrettsskolen Dongdan i Beijing.
03:13
Publisert: