Frysingen av midlene er del av en større korrupsjonsetterforskning av Isabel dos Santos (46), hennes kongolesiske mann, kunstsamleren og forretningsmannen Sindika Dokolo, og deres familie og forretningspartnere. Målet er ifølge Reuters å gjenvinne rundt ti milliarder kroner som skal ha forsvunnet.

Eduardo dos Santos (77) var president i Angola i 38 år, helt til han ble presset ut i 2017. Under dos Santos fant Angola store mengder olje, men landet utviklet seg også til et av de mest korrupte i Afrika. Det internasjonale valutafondet (IMF) har blant annet slått fast at minst 32 milliarder dollar rett og slett forsvant fra statskassen under dos Santos.

Angolas tidligere president José Eduardo dos Santos.
Angolas tidligere president José Eduardo dos Santos. (Foto: Themba Hadebe/AP/NTB Scanpix)

Under den kalde krigen samarbeidet Angola tett med Sovjetunionen, der dos Santos også studerte og møtte sin første kone, russiske Tatiana som er mor til Isabel dos Santos.

Siden lovene hindret presidenten fra å besitte store midler, sørget han for at store verdier ble overført til barna. Isabel dos Santos ble den første kvinnelige dollarmilliardæren i Afrika, og hun ble blant annet utnevnt til styreleder i det allmektige statsoljeselskapet Sonangol.

Magasinet Forbes mener hun er god for 2,2 milliarder dollar, rundt 20 milliarder kroner.

Fallet fra makten

Da dos Santos' håndplukkede etterfølger, tidligere forsvarsminister João Lourenço (65), overtok som president, var dos Santos' plan å beholde ledende posisjoner i regjeringen og det statsbærende partiet MPLA. Blant annet for å beskytte sine økonomiske interesser.

Angolas president João Lourenço.
Angolas president João Lourenço. (Foto: Michele Spatari / AFP / NTB Scanpix)

Men Lourenço presset raskt dos Santos helt ut, og etter kort tid fikk Isabel dos Santos sparken fra Sonangol. Lourenço og det nye regimet startet så jakten på de forsvunne pengene, som inkluderer aksjeposter i teleselskapet Unitel og eiendom.

Rettsordren om å fryse dos Santos-familiens midler ble lest opp direkte på nasjonalt tv i Angola, et makttrekk fra Lourenço-regjeringen som vil profilere seg som korrupsjonsbekjempere og markere avstand til dos Santos.

Isabel dos Santos nekter for å ha gjort noe galt.

«Vi vil fortsette, hver dag, innenfor all business, å gjøre vårt beste og kjempe for det jeg tror på for Angola. Det er en lang vei, men sannheten vil seire. Sammen står vi sterkere», skriver hun på Twitter.

Bankkontoer og aksjeposter i Angola er nå frosset av domstolen. Men det er kjent at Isabel dos Santos også har store eierinteresser i utlandet, spesielt i den tidligere kolonimakten Portugal, der hun bor, men også i Nederland og Gibraltar. Disse midlene er foreløpig utenfor angolanske myndigheters kontroll.

Isabels lillebror José Filomeno dos Santos (41) står ifølge BBC tiltalt for korrupsjon hjemme i Angola.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.