James Comeys selvbiografi «A Higher Loyalty» lanseres i USA denne uken. Allerede før lanseringen ligger den på en 20. plass over de mest solgte bøkene hos Amazon.com i USA. Det er trykt 850.000 eksemplarer i førsteopplag.

– Dette er det største førsteopplaget i år, sier forlagsdirektør Don Weisberg til CNN.

Moralsk uegnet som president

I en times langt intervju med aktualitetsprogrammet «20/20» på ABC søndag kveld holder ikke den tidligere FBI-sjefen igjen. James Comey sier rett ut at president Donald Trump utgjør en direkte fare for USA.

– Presidenten må vise respekt og overholde de verdiene som er det helt grunnleggende for USA. Det viktigste er sannheten. Denne presidenten er ikke i stand til det, sier Comey.

Blant andre karakteristikker sier Comey at Trump er «moralsk uskikket til å være president» og kaller ham for en serieløgner.

Det har vært lekkasjer fra boken og intervjuet de siste dagene. Comey, som ble sparket av Trump i fjor, retter knallhard kritikk mot Trump. De to møttes flere ganger etter at Trump ble valgt, og senere etter innsettelsen.

Comey avviser imidlertid påstandene om at Trump er mentalt inkompetent.

– Jeg går ikke med på påstandene om at han på vei mot å bli dement. Han fremstår som en person med høyere enn gjennomsnittlig intelligens som følger samtalene og vet hva som foregår. Jeg tror ikke han er uegnet rent medisinsk til å være president, sier han.

Det er andre årsaker som gjør at han mener at Trump er uegnet.

– En person som ser moralsk likeverd med hva som skjedde i Charlottesville, som behandler kvinner som et stykke kjøtt, som lyver konstant om viktige og mindre viktige ting og insisterer på at det amerikanske folk tror det – den personen er ikke egnet til å være president, av moralske årsaker, sier Comey.

Han sa også at han ikke kan utelukke muligheten for at Russland har inkriminerende opplysninger om presidenten.

– Jeg tror det er mulig. Jeg vet ikke, sa Comey ifølge Bloomberg.

Tilsøler alle

Han mener at svaret ikke er å stille Trump for riksrett, slik mange av Trumps kritikere og fiender mener.

– Det vil bare la det amerikanske folk slippe unna. Velgerne har en forpliktelse til å fjerne Trump i det neste presidentvalget, sier han.

Comey tegner et bilde av en selvopptatt president som i liten grad lytter på medarbeidere.

– Utfordringene til denne presidenten er at han vil tilsøle alle rundt seg. Spørsmålet er hvor mye er hvor mye er nok? Til slutt er du ikke i stand til å oppnå målet om å beskytte og tjene landet. Jeg vet ikke svaret, sier han.

Han er også innom størrelsen på Trumps hender, lengden på slipset og hvite hudområder rundt øynene fra bruk av solarium.

Spørsmålet er om Trump har gjort noe ulovlig.

– Det er bevis på at Trump har hindret rettferdighet («obstruction of justice»). Jeg er kun et vitne her, og hverken etterforsker eller aktor. Det vil avhenge av andre hendelser som gjenspeiler hans hensikt, sier Comey.

Dum, svak slimål

Trump brukte deler av helgen på å lange ut mot Comey på Twitter og karakteriserte ham som en dum, svak og sleip slimål som fortjener straffeforfølgelse og fengsel.

Etter at Comey ble sparket ble det nedsatt en spesialetterforsker som skal se på Russlands innblanding i presidentvalgkampen. Denne har ført til over 20 siktelser. Flere medarbeidere fra Trumps presidentkampanje har løyet til Robert Mueller, som leder etterforskningen.

Trump har vurdert å sparke Mueller og har karakterisert etterforskningen som en heksejakt.(Vilkår)

Boligbygg-saken: Slik gjorde vi det
Knut Gjernes og Kjetil Sæter forteller om metode og prosess av Boligbygg-saken til DN under SKUP-konferansen.
01:24
Publisert: