Høyresiden fremstiller italienere som en «truet hvit rase».

En tidligere lokalpolitiker fra et av partiene som kan ende opp med den nye statsministeren er arrestert, mistenkt for å ha skutt mot flyktninger på åpen gate.

Frontene er harde bare dager før italienerne går til urnene i valget på ny nasjonalforsamling søndag. Opptakten til valget har vært usedvanlig skarp mellom antiinnvandringspartier og politikere på venstre fløy.

Abdullhai (38 fra Guinea får hjelp av en venn på ferden sin over Alpene fra Italia til Frankrike i nærheten av byen Bardonecchia i Nord-Italia. Bildet er tatt 21. desember.
Abdullhai (38 fra Guinea får hjelp av en venn på ferden sin over Alpene fra Italia til Frankrike i nærheten av byen Bardonecchia i Nord-Italia. Bildet er tatt 21. desember. (Foto: Siegfried Modola/Reuters/NTB Scanpix)

– Innvandringsdebatten har roet seg ned i de fleste andre europeiske land etter flyktningkrisen, men ikke i Italia. Mange italienere mener at staten deres er for svak til å ta imot så mange mennesker, sier James Dennison, forsker på migrasjon ved European University Institute i Firenze til DN.

Protester

Italia har tatt imot over 600.000 mennesker siden flyktningkrisen i 2014. Hittil i år har over 5000 flyktninger tatt den farlige sjøveien fra Libya over til Italia, ifølge en oversikt fra UNHCR.

Flere hundre migranter i Italia har de siste månedene lagt ut på en ny, farlig reise over Alpene til Frankrike, ifølge flere medier, som Reuters og The Guardian.

– Problemet er ikke lovlige migranter fra EU-land, men det som anses som illegal migrasjon og forestillingen om at disse menneskene er mer tilbøyelige til å begå kriminelle handlinger, sier Dennison om skepsisen til innvandring blant italienere.

Han påpeker at det ikke bare er partiene på ytterste høyrefløy som strammer inn.

Franske turister tilbyr mat og drikke til en innvandrer som forsøker å komme seg over til Frankrike via alpebyen Bardonecchia nord i Italia. Bildet er tatt i januar.
Franske turister tilbyr mat og drikke til en innvandrer som forsøker å komme seg over til Frankrike via alpebyen Bardonecchia nord i Italia. Bildet er tatt i januar. (Foto: Piero Cruciatti/AFP/NTB Scanpix)

Italias sentrum-venstre regjering inngikk en avtale med Libya i fjor om at landet skulle forsøke å hindre mennesker på flukt i å krysse Middelhavet. EU støtter avtalen.

Partileder Matteo Salvini i Lega Nord.
Partileder Matteo Salvini i Lega Nord. (Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/NTB scanpix)

Konflikten over innvandringen til Italia nådde et nytt klimaks i helgen under demonstrasjoner både til støtte for og mot innvandringsfiendtlige partier i flere italienske byer, deriblant Milano og Roma.

I begynnelsen av februar ble seks afrikanske mennesker skutt på av en 28 år gammel mann som stilte som kandidat for høyrepartiet Lega Nord ved et kommunestyrevalg i fjor.

Partileder Matteo Salvini i Lega Nord har tatt avstand fra angrepet, men samtidig uttalt at en «invasjon av migranter» er årsaken til «sosiale sammenstøt,» skriver The Guardian.

Disse tre innvandrerne gikk i januar gjennom fjellpasset Colle della Scala hvor de senere skulle forsøke å krysse grensen over fra Italia til Frankrike.
Disse tre innvandrerne gikk i januar gjennom fjellpasset Colle della Scala hvor de senere skulle forsøke å krysse grensen over fra Italia til Frankrike. (Foto: Piero Cruciatti/AFP/NTB Scanpix)
28-år gamle Kamarra (til venstre) fra Guinea og en gjeng innvandrere forsøker å få varmen i seg etter å ha krysset deler av Alpene fra Italia til den franske alpelandsbyen Nevache. Bildet er tatt i slutten av desember.
28-år gamle Kamarra (til venstre) fra Guinea og en gjeng innvandrere forsøker å få varmen i seg etter å ha krysset deler av Alpene fra Italia til den franske alpelandsbyen Nevache. Bildet er tatt i slutten av desember. (Foto: Siegfried Modola/Reuters/NTB Scanpix)

Kampklar Berlusconi

Dagens sentrum-venstre-regjering ligger dårlig an, ifølge målingene.

Eksstatsminister Silvio Berlusconi og hans parti Forza Italia gjør comeback, men denne gangen styrer han showet uten å være statsministerkandidat. En skattedom fra 2013 gjør at han ikke kan stille.

Ytre høyre-partiene Forza Italia, Lega Nord og Italias Brødre er den koalisjonen som leder an på målingene med Berlusconis parti i tet.

Eksstatsminister Silvio Berlusconi kan ikke selv stille som statsministerkandidat, men styrer showet i partiet Forza Italia. Partiet tilhører koalisjonen med best sjanse til å vinne søndagens valg, ifølge målingene.
Eksstatsminister Silvio Berlusconi kan ikke selv stille som statsministerkandidat, men styrer showet i partiet Forza Italia. Partiet tilhører koalisjonen med best sjanse til å vinne søndagens valg, ifølge målingene. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Lega Nord og partileder Salvini kan ta innersvingen på Berlusconi, men eksstatsministeren vil nødig gi fra seg makten uten kamp, ifølge Italia-kjenner Lorenzo Codogno.

– Forza Italia leder an med to prosentpoeng. Lega Nord kan endte opp med flest stemmer, men selv om det skulle bli resultatet, tviler jeg på at Berlusconi og resten av alliansen vil akseptere at Lega Nord får utnevne statsministeren. Dersom høyrealliansen vinner, vil den bli ledet av Forza Italia, sier Codogno, gjesteprofessor ved London School of Economics and Political Science (LSE).

Codogno er tidligere sjeføkonom i finansdepartementet i Italia.

Berlusconi har utpekt partiets Antonio Tajani og president i Europaparlamentet som sin favoritt.

Åpner for nyvalg

De siste målingene viser at protestpartiet Femstjernersbevegelsen ligger an til å bli det største partiet med nær 30 prosent oppslutning.

Det er ikke lov til å publisere meningsmålinger to uker før valget, ifølge italiensk lov, slik at siste målingene ble gjort 16. februar.

Målingene viser også at ingen partier eller koalisjoner har styringsflertall alene. Dermed kan resultatet av valget 4. mars bli at ingen av partiene eller koalisjonene får rent flertall.

Italias president Sergio Mattarella, som har begrenset makt, må i så fall vurdere nyvalg, mener Codogno.

– I et slikt scenario vil president Mattarella ha mislyktes i å overtale partiene til å danne regjering. Da har han ikke noe annet valg enn å utlyse nyvalg innen seks måneder mens regjeringen til Gentiloni styrer i mellomtiden, sier Codogno.(Vilkår)

Donald Trump foreslår at lærerne skal utstyres med våpen
Flere av de pårørende og overlevende etter skolemassakeren på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida var tilstede i Det hvite hus da USAs president Donald Trump kom med forlag om at lærerene burde utstyres med våpen.
01:44
Publisert: