Island satser på at fansens berømte vikingklapping skal gi en vitamininnsprøyting til turistindustrien, som nå viser tegn til stagnasjon.

Med 350.000 innbyggere er Island det minste landet som noensinne har kvalifisert seg til et fotball-VM. Selv om Island er favorittlaget til fotballfans verden over – etter hjemlandet, selvsagt – er det ikke mange som tør vedde på at Island går videre fra gruppespillet.

Islandske fotballtilhengere klapper i hendene og satser på seier mot Argentina og fortsatt fremgang for turismen i landet. Her under fotball-EM i Frankrike for to år siden.
Islandske fotballtilhengere klapper i hendene og satser på seier mot Argentina og fortsatt fremgang for turismen i landet. Her under fotball-EM i Frankrike for to år siden. (Foto: Frank Augstein/AP/NTB Scanpix)

Island åpner lørdag på Spartak Stadion i Moskva mot en av favorittene, Argentina, før Kroatia og Nigeria venter.

Spydspisser for næringslivet

Hjemme på Island ser man på deltagelsen i Russland som en gyllen mulighet til å markedsføre Island og turismen, som nå er landets største inntektskilde.

– Island skal opptre på den største scenen i sommer. Vi har en helt klar målsjanse til å bruke oppmerksomheten på en positiv måte, sier Skapti Orn Olafsson, talsmann for The Icelandic Travel Industry Association (SAF).

Næringsforeningen har bestemt seg for å gjøre alt den kan ut av VM-deltagelsen, blant annet ved invitasjoner til å delta i mesterskapet sammen med laget og president Gudni Th. Johannesson og førstedamen.

Gullfoss sørvest på Island har et fall på 32 meter og er blant de mest populære turistattraksjonene i landet.
Gullfoss sørvest på Island har et fall på 32 meter og er blant de mest populære turistattraksjonene i landet. (Foto: Mikaela Berg)

Er boomen over?

Film- og tv-industrien har vært en viktig drivkraft for å gjenreise Islands økonomi etter finanskrisen i 2008–11. Internasjonale storserier som «Game of Thrones», som delvis er filmet på Island, har bidratt til en voldsom vekst i turismen, som nå har passert fiskeriene som den viktigste eksportindustrien.

Men det er nå tegn til stagnasjon, og at turismen har mistet noe momentum. Sentralbanken har i sin siste rapport om den finansielle stabiliteten påpekt at antall flyvninger til Reykjavik for de ledende europeiske flyselskapene nå går ned. Luftfartsmyndighetene nedjusterte sist måned sine tall, men regner fortsatt med en passasjervekst på 15 prosent i år sammenlignet med i fjor.

Enda viktigere er det at den islandske kronen har styrket seg over 40 prosent mot euroen siden bunnen i 2009, noe som har gjort Island til det dyreste landet å besøke i verden for turister.

Turistskatt

Utbyggingen av hoteller og overnattingsfasiliteter har heller ikke holdt tritt med den store turistveksten de siste årene, noe som gjør at prisen på hotellrom i mange tilfeller er mangedoblet, uten at nivået er hevet. Flere tusen kroner natten for et helt regulært rom er nå ikke uvanlig.

Nettopp det høye prisnivået gjør at Islands største bank Landsbankinn nylig slo fast at «turistboomen er over».

– Tidevannet snur. Turistveksten har avtatt, og det som er enda mer alvorlig er at reiselivsselskapene begynner å merke nedgang, sier Olafsson.

Thorir Gardarsson, sjefen for Gray Line, et av Islands største busselskaper, peker også på at snakk om å øke turistskatten som en grunn til at reisebyråene nå kutter ned på turer til Island.

Men ikke alle er bekymret.

– Jeg har vært i denne industrien i 40 år, og jeg er veldig optimistisk og ser ingen tegn til kollaps, sier Thrainn Larusson, eieren av Hótel Hallormsstaður øst på Island, i nærheten av Vatnajökull nasjonalpark.

– Næringen er litt i endring, det er alt, sier Larusson.

Bloomberg / Dagens Næringsliv(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: tv til fotball-VM
02:03
Publisert: