Den islandske kronen stupte mot amerikanske dollar mandag. På den verste var kronen ned 3,6 prosent, det største daglige fallet siden finanskrisen i 2009.

Bakgrunnen for de store valutabevegelsene er at Island tirsdag fjerner de siste kapitalrestriksjonene som ble innført etter finanskrisen. Etter en ellevill økonomisk boom gikk Islands tre største banker konkurs, og landets brutto nasjonalprodukt stupte med ti prosent fra 2007 til 2010.

Til tross for mandagens kronefall er den islandske valutaen blant de sterkeste det siste året. Før mandagens fall hadde den islandske kronen styrket seg med 16 prosent mot dollar de siste 12 månedene.

– Dette er et meget tilfredsstillende vendepunkt i den økonomiske gjenoppbyggingen etter finanskrisen i 2008 og 2009, sier statsminister Bjarni Benediktsson ifølge NTB.

Islands økonomi har nå ekspandert med ti prosent fra nivået den var på før finanskrisen i 2008. Landets økonomiske vekst var i fjor på 7,2 prosent, noe som er større enn det Kina kan vise til. Turisme og investeringer er blant årsakene til veksten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bli med til Trade Show på SXSW: Norske Requestify har akkurat lansert sin musikkdelings-app
Målet er å ha den feteste standen, sier Christoffer Bølla Riseng, grunder av Requestify.
02:34
Publisert: